Belgische zonnepanelen doorbraak voor betaalbare groene waterstof

The Optimist 4 mrt 2019 Natuur & Milieu

Bij de zuiderburen gloort hoop. Een team van wetenschappers aan de Katholieke Universiteit (KU) Leuven heeft na tien jaar uitgebreid onderzoek een doorbraak bereikt. Wetenschappers ontwikkelden een zonnepaneel dat maar liefst 250 liter waterstofgas per dag produceert met zonlicht en vocht uit de lucht.

De onderzoekers aan de KU Leuven hadden een lange adem nodig. Bij de eerste testen tien jaar geleden, was de opbrengst namelijk een kleine 0,1 procent. Met veel pijn en moeite kwamen de wetenschappers uit bij de huidige opbrengst van vijftien procent.

De uitvinding is het groene alternatief voor een al bestaand procedé. Om waterstof te produceren wordt water omgezet tot waterstof en zuurstof, ook wel elektrolyse genoemd. Een andere manier is fossiel koolwaterstof om te zetten in waterstof.

Energiedrager

Waterstof kan worden gebruikt als energiedrager die warmte en elektriciteit kan opslaan. Hierna kan de waterstof worden opgeslagen tot er energie nodig is. Als de energie nodig is wordt die opgewekt door  waterstof met brandstofcellen om te zetten tot elektrische energie.

Waterstof als energiedrager in plaats van conventionele fossiele brandstoffen is volgens veel experts cruciaal bij het overstappen op alternatieve bronnen van energie opwekken. Tot nu toe werd waterstofgas echter veelal opgewekt met olie- en gascentrales, wat niet bepaald duurzaam is en bovendien veel geld kost.

Precies dat hebben de Leuvense ingenieurs aangegrepen om een zonnepaneel te ontwerpen dat waterstof maakt. Met een paneel van 1,6 m² wordt 15 procent van het zonlicht rechtstreeks omgezet in waterstofgas, schrijft de Belgische site vrt.be. Nu waterstofgas op een groene manier kan worden opgewekt, is het zinvol om onze infrastructuur aan te passen.

Kleinschalig gebruik als doel

Volgens de Belgische onderzoekers zijn twintig zonnepanelen genoeg om een jaar lang zonder elektriciteit en gas van het net te leven. Doe er nog eens twintig panelen bij en de onderzoekers voorspellen dat jouw auto een jaar lang op waterstofgas rijdt. De overschotten aan energie die worden opgewekt in de zomer, kunnen worden opgeslagen in het waterstofgas voorgebruik in de winter.

Het is nog niet bekend wat de zonnepanelen gaan kosten, maar de wetenschappers willen de techniek graag inzetten voor kleinschalig gebruik, zoals bij huizen. Grote productie-eenheden zijn nog niet aan de orde. De plannen voor toepassing bij auto’s zijn in volle gang. Autofabrikant Toyota heeft zich al gemeld om te testen of de zonnepanelen ook werken voor auto’s die op waterstofgas rijden.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

7 reacties op “Belgische zonnepanelen doorbraak voor betaalbare groene waterstof”

  1. Zo komt het enige groene alternatief dat de noodzaak tot bijschakeling van kernenergie elimineert stapje voor stapje naderbij. De meest aantrekkelijke nieuwe energievorm die de fossiele brandstoffen kan vervangen is immers waterstof. Ook windparken zijn een tussenoplossing.

  2. Zeer interessant, maar er staan wel een paar onhandige formuleringen in dit artikel:
    “Door water te verdampen tot waterstof kan dat worden gebruikt als energiedrager.”

    Je kunt water niet verdampen tot waterstof. Als je water verdampt wordt het waterdamp. Om waterstof te maken zul je water moeten omzetten in waterstof en zuurstof. Bij elektrolyse gebeurt dat vrij inefficient en ik verwacht dat deze onderzoekers een efficiëntere manier hebben gevonden waarbij water in de lucht wordt gebruikt.

    “Dit wordt gedaan door waterstof te verbranden.”

    Dat hoeft gelukkig niet, want als je stroom wilt opwekken door waterstof te verbranden heb je een inefficiënte omzetting. De energie wordt dan eerst omgezet in thermische en mechanische energie, voordat je elektrische energie hebt en dus veel verliezen. Over het algemeen wil je de waterstof met brandstofcellen omzetten tot elektrische energie.

  3. Misschien interessant om ook hier nog eens te vermelden dat het verbrandingsproduct van waterstof onschadelijk is, want het is gewoon water.

  4. Laten we hopen dat onze klimaattafels dit ook te weten komen en éindelijk inzien dat waterstof echt de overstap/energietransitie betaalbaar maakt.

  5. Het waterstof artikel verbaasde mij. De transitie is nl in NL al omgezet in een concreet plan. Dit plan is wel grootschalig en behelst de vrijgekomen waterstof te gebruiken door dit te leiden door het bestaand gasnet,wat afgeschaft kan worden. Eventuele overschotten kunnen ondergronds worden opgeslagen.
    Er rijden in Groningen al bussen en auto’s op waterstof.
    Zoals al dertig jaar het geval is worden de innovaties op het gebied van waterstof
    genegeerd. Komt zelden in de publiciteit en is nooit ter sprake gekomen in de politiek.
    Ik hoop van harte dat de wetenschappers in Leuven meer succes hebben in het overwinnen van de fossiele energiel lobby.
    Hoogachtend: Mees van Krimpen Maarssen

  6. Dat gaat de goede kant op. Nu moet en de Belgische en Nederlandse overheden samen met de EU er voor zorgen dat dit ingezet wordt voor het collectief, zodat de commerciële partijen er niet mee aan de haal kunnen gaan!

  7. Beste Jorik,

    Bedankt voor je behulpzame reactie. Ik heb de tekst aangepast zodat die nu klopt. Fijn dat je zo oplettend bent.

    Namens de redactie bedankt!

Geef een reactie