Bedrijven houden zichzelf onder vergrootglas in racismedebat

The Optimist 1 jul 2020 Samenleving

Het racismedebat houdt de wereld in zijn greep en ook grote merken reageren hierop. Coca-Cola schrapt al zijn advertenties op Facebook. L’Oreal en Unilever veranderen namen van producten of passen gebruikte termen aan. Het Rotterdamse Witte de With centrum voor Hedendaagse Kunst schrapt zelfs zijn hele bedrijfsnaam.

De internationale frisdrankgigant Coca-Cola is boos op Facebook. Het sociale mediaplatform zou niet genoeg doen aan het bannen van haatdragende en racistische termen. Coca-Cola eist door het boycotten van het bedrijf meer openheid en transparantie over hoe Facebook deze berichten aanpakt. De actie blijkt succesvol: Facebook gaf vrijwel direct aan zich meer in te zetten op dit punt.

L’Oreal en Unilever pakken hun bedrijfsstrategie aan en veranderen namen en termen van hun producten. Zo gaat Unilever een nieuwe naam bedenken voor de gezichtscreme Fair and Lovely, deze is vooral populair in India en andere Aziatische landen. Het cosmeticabedrijf L’Oreal heeft bekendgemaakt woorden als ‘zuiver’ en ‘wittend’ van hun producten af te halen. De bedrijven stellen dat deze termen de suggestie geven van een uniek schoonheidsideaal, een die niet meer van deze tijd is.

Het Rotterdamse Witte de With Centrum voor Hedendaagse Kunst doet er nog een schepje bovenop en geeft aan de volledige bedrijfsnaam te vervangen. Vanaf 27 juni 2021 krijgt het kunstcentrum een nieuwe naam. Het doel van het centrum is om zich te verdiepen in dissonant erfgoed en volgens hen ‘benadrukt dit de rol die kunstinstellingen in de samenleving hebben: het bevorderen van het wederzijds begrip.’

Bron: RTL Nieuws
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

2 reacties op “Bedrijven houden zichzelf onder vergrootglas in racismedebat”

  1. Tot hoever zal er nog gegaan worden ????????????????????????????????????

  2. Ik voel me onderhand als blanke gediscrimineerd. En ook als tegenstander van de covidmaatregelen: ik mag daar niet tegen demonstreren.

    Gaat een en ander niet veel te ver?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met