Is Ayahuasca een wondermiddel?

The Optimist 15 apr 2019 Zingeving

Dinsdag 14 mei is er een lezing over het veelbesproken middel ayahuasca. Drie wetenschappers gaan in gesprek over hun ervaringen met en onderzoeken naar ayahuasca. Kom en luister naar de inzichten van psycholoog Kim van Oorsouw en van filosofen Govert Derix en Pieter Lemmens.

De Zuid-Amerikaanse hallucinogene drank ayahuasca is de afgelopen decennia in populariteit toegenomen. Hoewel het middel sinds 2018 verboden is in Nederland omdat het de werkzame stof DMT bevat, blijft het onverminderd populair. Ayahuasca of de zogenoemde tripthee wordt niet thuis in je eentje genuttigd, maar samen gedronken. Een sjamaan leidt de ceremonie waarin gebruikers zich overgeven aan de hallucinerende werking van ayahuasca.

Spirituele dimensie

Het gebruik van ayahuasca wordt vaak omschreven als een spirituele reis. Pieter Lemmens onderzoekt de filosofische dimensies van ayahuasca-sjamanisme en of het andere vormen van kennis mogelijk maakt.

Derix vertelde in The Optimist eerder over zijn boek De sjamaan van Sevilla en putte hiervoor uit eigen reizen naar de Amazone. Derix is ervaringsdeskundige op het gebied van ayahuasca: ‘Sjamanen in de Amazone noemen de thee ook wel de “leraar der leraren”’.

Derix is voornamelijk onder de indruk van de filosofische potentie van het middel. Hij zal bij de lezing zijn licht laten schijnen over de religieuze kant van ayahuasca. Verliest het middel zijn spirituele dimensie door de commercialisering en het ayahuascatoerisme of wordt het juist succesvol door de toename van gebruikers?

Therapeutische waarde

Van Oorsouw gaf afgelopen jaar een lezing over ayahuasca aan de Universiteit van Nederland. De psycholoog onderzoekt het gebruik van ayahuasca tegen onder meer stress en depressies. Veel ayahuasca-gebruikers kennen het middel therapeutische waarde toe en van Oorsouw zal bij de lezing haar bevindingen delen over het hallucinerende middel.

De lezing zal plaatsvinden in het Collegezalencomplex aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Het kopen van kaartjes en vinden van meer informatie kan op de website.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

9 reacties op “Is Ayahuasca een wondermiddel?”

 1. Interessant. Oók interessant dat op deze bijeenkomst geen medicus en/of klinisch chemicus haar of zijn licht laat schijnen over ayahuasca. Lijkt mij een meer dan zinvolle toevoeging dat als nog te regelen.

 2. Medicijnen tegen depressie hebben vaak heel sterke bij-verschijnselen,
  waardoor je echt niet meer verder wilt / kunt leven.
  Ayahuasca kan ook ‘de poort openzetten’ voor duistere gedachten / spirits.
  Wie kan die gevolgen overzien ? En een wanhopig iemand hierin begeleiden?

 3. @A. de Groot:
  Wie die gevolgen kan overzien en een wanhopig iemand daarin kan begeleiden, is een goeie begeleider/sjamaan. Hij/Zij kent de middelen en de mens, en kan afwegen wat een passende behandeling is.
  Bijvoorbeeld bij mensen met schizofrenie/psychose is het risicovol, dan kan ie besluiten geen ayahuasca te geven, maar wellicht een andere behandeling uit zijn repertoire, of doorverwijzen.
  Depressie echter, wordt van zichzelf niet beschouwd als een toestand waarin dat risicovol is.

  De bijwerkingen van ayahuasca zijn o.a. dat je 5 uur lang wat stoned bent, dat valt best mee.
  Overige werkingen (lichamelijke/emotionele gebeurtenissen), zijn geen bijwerkingen, maar maken deel uit van het genezingsproces, en zijn zo bekeken niet bezwaarlijk maar juist noodzakelijk.
  Dat lijkt misschien muggenzifterij, maar in zulk taalgebruik ligt al verscholen de aanname dat bepaalde gevoelens ongewenst zijn, terwijl het genezingsproces van ayahuasca er juist om draait de ongewenste weggedrukte problemen tevoorschijn te halen, zodat ze opgelost kunnen worden.
  Dat is niet altijd even leuk of makkelijk, maar ikzelf ken geen andere therapie die in dezelfde mate helpt en dat wel is, dus dan maar zo.
  Althans, dat is hoe ik het ervaar, NB aangenomen dat er goeie begeleiding is, dat is essentieel.

 4. Geachte mevrouw van de Mortel, Beste Olga

  De reactie die we van de organisatie van het ayahuasca-symposium hebben ontvangen, is als volgt:

  We hebben geen livestream. Wel een videoregistratie én podcast. Na afloop is de avond dus terug te zien en te luisteren via YouTube en Soundcloud.

  Het lijkt ons daarom raadzaam om de site en/of sociale media van Radboud daarover in de gaten te houden.

  U hiermee hopende voldoende geïnformeerd te hebben.

  Met vriendelijke groet,
  De redactie The Optimist

 5. @Josien Krosenbrink:
  Ik kan alleen vanuit eigen ervaring/kring spreken, die is dat men doorgaans op basis van mond tot mond reclame, vertrouwen en reputatie, meestal wel terecht komt bij begeleiders die op zijn minst niet slecht zijn, die een basis veiligheid kunnen bieden en geen domme dingen doen.
  Maar, heb je geen connecties of referentiekader, beland je daardoor uiteindelijk bij een prutser, en heb je daarbovenop ook risicovolle issues, dan kan je het inderdaad moeilijk krijgen.

  De issues die worden genoemd in de artikelen, zijn inderdaad om rekening mee te houden bij vrijwel elke “spirituele” bezigheid. Ikzelf heb dan wel begeleiding die zich daar bewust van is en aandacht aan besteedt, en mij daarbij goed ondersteunt. En ook de ayahuasca zelf kan daarbij helpen, is mijn ervaring.

  Maar ik kom ook regelmatig de begeleiders tegen waar jij op doelt, die in mijn ogen teveel bezig zijn met een spiritueel verhaal dat niet altijd in overeenstemming is met de aardse werkelijkheid, en op dat vlak dan ook weinig helpen.
  Toch trekken ook zulke begeleiders de nodige klanten, die er enthousiast over zijn. Al heb ikzelf daar sterke bedenkingen bij, het is hun leven en als ze zich daar goed bij voelen, wie ben ik dan om daar kritiek op te hebben. Dat zullen anderen evengoed op mijn insteek hebben.
  Kortom, dat leidt dan misschien niet tot de ideale therapie, maar rampzalig hoeft het nou ook weer niet te zijn.

  Daarnaast, veel mensen hebben de angst, “mijn probleem is zo erg, daar helpt vast niks bij, dat gaat helemaal fout”.
  Vaak is dat slechts een verhaal waar men in gelooft, terwijl in werkelijkheid dat probleem niet zo bijzonder is, voor ayahuasca en een beetje begeleider niet zo onoverkomelijk als men zelf denkt.
  Dat geldt zeker niet voor alles en iedereen, uiteraard. Maar mijn indruk is dat het in de praktijk, voor de meeste mensen die zich er eerst in verdiepen, dus die niet meteen zomaar “AAAAyahuasca” uit de Gouden Gids bellen, best mee valt met de risico’s.

  Hoe te voorkomen dat sommige mensen dan toch verkeerd terecht komen, daar heb ik geen antwoord op, behalve dan vooral goed voorlichten.
  Ik vraag me wel af hoe groot die groep/dat probleem is, ikzelf ken niemand die zoiets heeft meegemaakt.

Geef een reactie