Australiërs regelen groene stroom in tijden van nood

The Optimist 4 mrt 2020 Natuur & Milieu

Met bosbranden en overstromingen hebben de inwoners van Australië het de laatste tijd maar zwaar te verduren. Zo werken de elektriciteitsnetwerken in verscheidene delen van het land niet meer. Het echtpaar Mike en Annie Cannon-Brookes komt voor dit probleem met een oplossing: samen zijn ze The Resilient Energy Collective gestart.

Het lijkt erop dat het in de getroffen gebieden nog wel even gaat duren voordat er weer stroom is. Daarom wordt op het moment door de lokale bevolking met dieselgeneratoren elektriciteit opgewekt. Dit is niet een ideale oplossing: deze generatoren zijn niet milieuvriendelijk en het aanvullen van brandstof kost tijd en moeite die beter op andere plekken kunnen worden gebruikt.

Het echtpaar doneerde zelf bijna elf miljoen euro aan hun collectief. Met elektrische batterijen van Tesla en zonne-systemen van het bedrijf 5B voorziet de organisatie nu al gebieden in New South Wales en Victoria van stroom. Het aanleggen van de mini-elektriciteitsnetwerken heeft ook geen voeten in de aarde: het duurt maar ongeveer een dag om ze aan te leggen. Het bedrijf is nu bezig om met lokale energiebedrijven op honderd andere plekken de netwerken aan te leggen.

Bron: The Guardian
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Eén reactie op “Australiërs regelen groene stroom in tijden van nood”

  1. Hoe kan het dat Australie niet allang exclusief op zonne-energie draait…..? Onder welke steen leeft de politiek in Australie? Welke (kolen) belangen stoppen dit?

Geef een reactie