Assertief zijn kun je leren

The Optimist 2 sep 2021 Zingeving

Leer voor jezelf opkomen zonder dat je daarbij iemand schaadt. Je mag namelijk best van anderen verlangen dat ze rekening met jou houden. The Optimist geeft drie tips om assertiever te worden.

Assertiviteit gaat over jouw gedrag in relatie tot anderen. Dat geldt zowel privé als op het werk. Leer voor jezelf opkomen en je gevoelens te uiten, zonder dat je hierbij anderen schaadt maar juist streeft naar een win-win. Of in andere woorden: word assertiever. Hierdoor zul je minder stress ervaren en een relaxter leven leiden.

Wat wil je eigenlijk?

Veel mensen hebben zichzelf aangeleerd om aan de belangen van anderen te denken. Ze zijn vergeten wat zij zelf fijn vinden. Vraag je de komende tijd in verschillende situaties af wat voor jou prettig of gewenst is. Als je dit lastig vindt, kijk dan naar datgene waar je energie of een glimlach van krijgt.

En wat voel je?

Als je niet vertelt welk gevoel iets bij je teweegbrengt, is het voor anderen vaak moeilijk om begrip op te brengen voor datgene wat jij wilt. Spreek je uit wanneer je ergens blij van wordt, bang bent dat iets verkeerd gaat of dat iets je zorgen baart. Daarmee verklaar je waarom je voor iets kiest. Dus bijvoorbeeld: ‘Ik ben bang dat deze oplossing te veel risico’s voor ons met zich meebrengt, daarom wil ik graag die andere optie proberen.’

Zeg nee, maar ook ja

Sommige mensen zijn bang om ‘nee’ te zeggen tegen een verzoek. Want wat als de ander boos wordt of in discussie gaat? Ook in dit geval geldt: oefening baart kunst. Wen eraan om af en toe nee te zeggen, maar nog beter: leer ja te zeggen tegen datgene wat je wel wilt. Dat brengt je weer bij het eerste punt (weten wat je wilt). Wanneer er dan toch een ‘nee’ nodig is, leer je in deze daily meer over nee zeggen.

Hulp vragen

Voor jezelf opkomen, betekent ook vaker om hulp durven vragen. Je kunt niet altijd alles alleen doen, zonder hieraan onderdoor te gaan. Je kunt klein beginnen en langzaam opbouwen. Vraag je partner om iets in huis te doen, je buren om een boodschapje of je collega om koffie te halen. Hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het wordt.

Een week vol werkgeluk
De vakantie is over en dus mogen we weer: aan het werk. Of het nou op school, het kantoor of thuis is, wij helpen je in de week van 30 augustus t/m 5 september verder in onze werkgelukweek.
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie