5 manieren om “nee” te leren zeggen

The Optimist 24 jan 2017 Samenleving

“Nee” zeggen is makkelijker gezegd dan gedaan.

Veel mensen hebben een instinctief verlangen om anderen te behagen en om meer hooi op hun vork te nemen dan mogelijk of wenselijk is. Leren om “nee” te zeggen kan je helpen om je productiviteit te vergroten en te voorkomen dat tijd en focus verloren gaan aan een constante stroom van verzoeken.

Hier zijn een aantal manieren die je kunnen helpen “nee” te zeggen.
1. Maak een “dingen-waar-ik-mee-moet-stoppen”-lijst

De eerste stap is het identificeren van dingen die je productiviteit verminderen – en om die ook daadwerkelijk op papier te zetten. Stel een korte lijst op van gewoontes die je wilt vermijden.

2. Schrijf je “to-do list” de avond van tevoren

De makkelijkste manier om afleidingen te voorkomen is om van tevoren vast te stellen wat er die dag echt moet gebeuren. Het is makkelijker om nee te zeggen tegen andere dingen als je een duidelijk overzicht hebt van wat je wél moet doen.

3. Maak vaste tijden voor het checken van je e-mail

Het vast stellen van momenten waarop je e-mail bekijkt, zorgt niet alleen voor meer productiviteit, maar vermindert ook je stress en afleiding.

4. Leer mensen te verwachten dat je nee zegt

Wanneer je bij anderen een verwachting creëert dat er een gelijke kans is dat ze ja of nee als antwoord krijgen, zal het makkelijker worden om een verzoek af te slaan. Op deze manier zullen mensen er niet van uit gaan dat ze recht hebben op jouw tijd, maar juist blij zijn als je hun verzoek accepteert.

5. Zeg “dat doe ik niet” in plaats van “dat kan ik niet”

De manier waarop je “nee” zegt, is minstens zo belangrijk als het daadwerkelijk “nee” zeggen. Wanneer je zegt “dat kan ik niet” kan het een zekere mate van onbekwaamheid suggereren. Terwijl de woorden “dat doe ik niet” juist een gevoel van kracht en overtuiging overbrengen.

Bron: Fast company
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie