Artsen en ziekenhuizen doen aangifte tegen de sigaret

The Optimist 14 feb 2018 Gezondheid

Voor sommigen is het bijna niet meer voor te stellen, maar ergens roken was lange tijd doodnormaal. Een sigaretje opsteken mocht en kon bijna overal. Sinds enkele jaren wordt een stevige anti-rook lobby gevoerd en die boekt succes. De rookruimte in horeca is onlangs door een rechter verboden. En de nieuwste stap tegen roken is er aangifte tegen doen. In korte tijd deden kinderartsen, huisartsen, tandartsen en verschillende ziekenhuizen aangifte tegen de vier grootste tabaksfabrikanten. En die lijst groeit door.

Aangifte door ziekenhuizen

Het balletje kwam aan het rollen vanuit de grootste ziekenhuizen. In navolging van het Amsterdamse Antoni van Leeuwenhoek (AvL) deed ook het Groningse UMCG aangifte tegen de vier grootste tabaksfabrikanten. Andere ziekenhuizen in Amsterdam overwegen juridische stappen. Nooit eerder deed een zorginstelling aangifte van zware mishandeling die de dood tot gevolg heeft. Volgens strafrechtadvocaat Bénédicte Ficq is het buitengewoon uitzonderlijk dat een ziekenhuis zo’n activistische stap zet, meldt het Parool. Ficq, die als advocaat bij de strafzaak betrokken is, kan de zaak tegen de tabaksindustrie een enorme steun in de rug geven als meerdere ziekenhuizen zich aansluiten.

Tevens vermeldt Ficq dat het Openbaar Ministerie ook de maatschappelijke druk zal laten meewegen in de beslissing om tot vervolging over te gaan. Daarom is het volgens de Brabantse advocaat voor de zaak heel belangrijk dat meer ziekenhuizen zich aansluiten.

Eerdere aangiftes

Een aangifte tegen tabaksfabrikanten is niet voor het eerst. De eerste aangifte tegen hen dateert uit 2016. Toen waren longpatiënten de initiatiefnemers. In maart 2017 besloot KWF Kankerbestrijding hen te volgen. Om de strafzaak te bekostigen stelde de vereniging die aan het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde gelieerd is, vorig jaar enkele honderdduizenden euro’s beschikbaar. Deze stichting wordt gesteund door honderden artsen.

De aanklacht tegen de sigarettenfabrikanten

Volgens de advocaat richt de aangifte zich op de ‘sjoemelsigaret’. Kleine gaatjes in de sigaret zorgen ervoor dat meetapparatuur minder schadelijke stoffen meet dan de roker daadwerkelijk binnen krijgt.

Vanwege de complexiteit van de zaak is het al maanden onduidelijk of het Openbaar Ministerie tot vervolging van de vier grote tabaksproducenten in Nederland overgaat. Volgens het Parool zou dit besluit al meerdere keren zijn uitgesteld.

Ook rookruimtes in horeca verboden

Rokers krijgen steeds minder ruimte om te roken. Het is deze zomer tien jaar geleden dat de sigaret uit horeca werd verbannen. En het gerechtshof in Den Haag deed in relatie tot die wet deze maand een opmerkelijke uitspraak. De rechter bepaalde dat de speciale rookruimtes in horecagelegenheden niet langer buiten het algehele rookverbod vallen. Vanaf het begin van de invoering van het rookverbod waren deze rookruimtes in de regelgeving toegestaan. Volgens Koninklijke Horeca Nederland (KHN) voorzitter Robèr Willemsen heeft ongeveer 25 procent van de cafés en discotheken in Nederland zo’n aparte rookruimte. Die ruimtes moeten nu noodgedwongen dus anders worden gebruikt.

Anti-rook segment groeit

Juridische stappen tegen tabaksfabrikanten, zover is het nog niet. Maar met de uitspraak tegen de rookruimtes wordt de sigaret steeds inpopulairder en minder welkom. Het optimistische aan dit gebeuren? Het anti-rook segment groeit. De sigaret krijgt langzaamaan meer vijanden dan vrienden. En daar worden we allemaal gezonder van.

Oproep: Wij zijn benieuwd: waar zie jij nog wel eens rokers, waar je liever alleen frisse lucht wilt ruiken?

Lees ook in de Daily:
Staan er in de toekomst meer mannen voor de klas?
Heb jij ook last van de griepepidemie? Probeer dan dit kruid

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

4 reacties op “Artsen en ziekenhuizen doen aangifte tegen de sigaret”

  1. Als niet-roker sta ik volledig achter deze acties, maar wat ik niet begrijp is waarom er niet vergelijkbare acties opgetuigd worden tegen alcohol. De kosten van excessief alcoholgebruik voor de samenleving zijn enorm. Begrijp mij niet verkeerd een biertje of wijntje op zijn tijd daar is niets mis me, maar jongeren in coma, met een slok op achter het stuur, etc, etc. Het lijkt wel alsof wij de verantwoordelijkheid voor drinken alleen bij de drinker leggen en niet ook bij de producenten. Kijk naar de Olympische Spelen – wij zetten onze kanjers in het zonnetje op een podium gesponsord door onze “nationale biertrots”. Daar erger ik mij iedere keer weer aan. Sportclubs krijgen hun begroting alleen rond door de bieromzet. Wordt tijd voor een stevige discussie of dit wel wenselijk is. Waarom nog wel reclame voor alcohol als reclame voor tabac niet meer mag?

  2. Beste Martine,
    Dit is inderdaad een bijzonder interessante discussie. En je haalt een cruciaal punt aan: de meest gefortuneerde Nederlander is een erfgenaam van dit bierconcern dat zo’n prominente en geaccepteerde plek heeft op de Olympische Spelen. Er gaat heel veel(!) geld in om, dit merk brengt een positief aanzien voor NL met zich mee, werkgelegenheid etc. en daarom wordt alcohol weggezet als recreatief.

    Het programma Brandpunt interviewde eens de Britse hoogleraar David Nutt. Dat is makkelijk online te vinden. Daar krijg je ook antwoord op jouw vraag: m.b.t. tabak en alcohol. En dan beramen wij ons op de redactie van The Optimist hoe we daar binnenkort een keer uitgebreid aandacht aan kunnen besteden.

    Onze hele westerse gezondheidszorg is gericht op het ‘helpen’ van rokers, drinkers, mensen met overgewicht etc. Gelukkig zijn er nog mensen zoals jij die het doodnormaal vinden om gezond te leven.
    Ga zo door met jouw gezonde en eigenlijk ‘gewone’ leefstijl!

    – The Optimist

  3. Ik zou het heel fijn vinden als er ook in bushokjes/bij de bushalte en op treinperrons niet meer gerookt mag worden! Het is zo vies; je staat een paar seconden naast iemand die rookt en je kunt je kleren bij thuiskomst meteen in de was doen.

Geef een reactie