Als individu de wereld veranderen

The Optimist 3 sep 2020 Zingeving

Kunnen we als mens omgaan met de grote problemen van deze tijd, zoals klimaatverandering, de druk van sociale media en het misbruik van big data? Zijn deze problemen te groot of kunnen ook wij als individu iets bijdragen aan de oplossing?

‘The knowing of oneself is the beginning and the end of all misery.’
Jiddu Krishnamurti

Filosoof en publicist Jan Bor (1946) gaat in de vierdelige documentaire-serie Kan ik de wereld veranderen? op een zoektocht naar de relatie tussen het ‘ik’ en de wereld om ons heen. Hij spreekt daarover met spraakmakende experts die ons inspireren om onze problemen op een andere manier te bekijken en te benaderen. Experts uit o.a. de wereld van de cyberspace, psyche, spiritualiteit en filosofie, zoals hoogleraar in de psychologie Susan Bögels, internetdeskundige Douglas Rushkoff, boeddhistisch filosoof Jay Garfield en klimaatactivist Marjan Minnesma van Urgenda.

Belangrijke vraag

De vraag ‘Wie ben ik?’ staat in deze serie centraal, zoals ook in iedere filosofie en wijsbegeerte. Een vraag die Socrates en de oude zenboeddhisten al bezighield. Waarom is die vraag juist nu zo belangrijk? Omdat het denken over deze vraag een opening biedt naar een beter begrip van het menselijk bestaan en de wereld waarin wij leven. Als we de relatie tot onszelf begrijpen, blijkt het mogelijk om anders naar schijnbaar onoplosbare wereldproblemen te kijken en dichter bij een oplossing ervan te komen.

‘Some people are optimistic about humanity’s capacity to learn from reflection and philosophy.’
Jay Garfield

De Boeddhistische Blik / KRO-NCRV
Regie Alexander Oey, presentatie Jan Bor, eindredactie Laetitia Schoofs, productie 9 Stories.
Start serie: donderdag 10 september 2020, 23:05 – 23:55 uur NPO2

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

2 reacties op “Als individu de wereld veranderen”

Geef een reactie