Akkoord over bescherming oceanen

The Optimist 6 mrt 2023 Natuur & Milieu

Na tien jaar van onderhandeling is er binnen de Verenigde Naties eindelijk een akkoord gesloten over de bescherming van de oceanen. In 2030 moet 30 procent van de internationale wateren beschermd gebied zijn. Nu is dat nog maar één procent. 

De opluchting was dan ook groot bij de VN-onderhandelaars. Het High Seas-akkoord moet de gedeeltes van alle oceanen beschermen die niet onder territoriale wateren vallen. Dat is zo’n twee derde van het totale oceaanoppervlak. Daarmee wordt de biodiversiteit onder water een helpende hand gestoken. Ook bij milieuorganisaties zoals Greenpeace werd verheugd gereageerd. Men spreekt van ‘het grootste conservatie-akkoord in de geschiedenis van de wereld’.

Daad bij het woord

Het is nu een kwestie van de daad bij het woord voegen om overbevissing en vervuiling van oceanen tegen te gaan. In de praktijk betekent het dat alle 180 betrokken landen het verdrag moeten bekrachtigen in hun lokale parlementen. Dit is een kwestie van tijd en geld. De Europese Unie heeft 40 miljard euro toegezegd voor de verdere afhandeling en het uitvoeren van de overeenkomst. Tijdens de Our Ocean-conferentie in Panama eerder deze week verklaarde de EU ruim 800 miljoen euro te willen steken in onderzoek, toezicht en behoud van oceanen in 2023. Tijdens die bijeenkomst is in totaal bijna 18 miljard euro toegezegd voor oceaanbehoud, waarvan een kleine 6 miljard door de VS.

Bescherming

Greenpeace benadrukt dat er haast moet worden gemaakt met de naleving van het verdrag, want 2030 nadert met rasse schreden. Het kersverse akkoord sluit aan bij het VN-akkoord dat eind 2022 werd gesloten om de biodiversiteit op aarde te beschermen. Het High Seas-akkoord bepaalt onder meer hoeveel er in beschermde gebieden gevist mag worden, welke scheepvaartroutes gebruikt mogen worden om zeeleven niet te verstoren en helpt de diepzeemijnbouw aan strikte regels te binden. Oprichter van OceanLove, Ilco van der Linde, is een blij mens: ‘Eindelijk begint de liefde voor de oceaan internationaal door te dringen.’ Lees hier wat de Oceaan vorig jaar volgens hem zelf zei.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie