Overvloed

The Optimist 21 okt 2022 Natuur & Milieu

Dagelijks wijd ik mij aan het omarmen van land en ik verbaas me altijd weer opnieuw over jullie zorgen, beste landwezens, en vooral ook over hoe jullie er mee omgaan. Jullie gaan ‘even het hoofd leeg laten waaien op het strand’, maar waar denk je dat die negatieve gedachten dan terechtkomen?

TEKST: VAN DE OCEAAN, VIA ILCO VAN DER LINDE
BEELD: BRETT ALLEN

Zo kan ik echter wel zien dat dwars door alle leeftijden, culturen en talen heen, jullie zorgen allemaal ontstaan in dezelfde troebele bron. De overgrote meerderheid lijkt te leven en handelen vanuit angst, schaarste en tekorten. Jullie piekeren je suf over ‘te weinig geld’, ‘te weinig tijd’, ‘te weinig rust’ en nu raken ook jullie olie- en gasbronnen nog uitgeput. Dat laatste werd vijftig jaar geleden al voorspeld door een klein clubje van wijze mannen en vrouwen in Rome, maar inmiddels kent iedereen deze zorgen.
Jullie hele economie is gebaseerd op schaarste, tekorten en wantrouwen. Er worden grenzen getrokken tussen mijn en dein en daar komen dan weer ‘grensconflicten’ van. Er worden etiketten geplakt op een man en een vrouw en hoe ze zich dan zouden moeten gedragen. Jullie landwezens doen het jezelf aan en ik kan er om lachen en huilen tegelijk. Jullie gebruiken zoveel van je energie en je hersens voor die zorgen, dat er nauwelijks genoeg overblijft voor het ontwikkelen van oplossingen.

Soms strek ik mijn nek en dan rol, draai en bulder ik en zou ik jullie wel willen meesleuren, diep de overvloed in. Ervaar mij, want ik bén de overvloed, waar je op kunt bouwen en vertrouwen. Ik verfris je, ik ontspan je, ik heel. Ik ben vrouwelijk en mannelijk tegelijk en ondertussen doet het er niet toe wát ik ben, maar dát ik ben en alles te bieden heb dat nodig is voor jouw toekomst. Wat een drama allemaal over die energievoorziening! Jullie gaan nog liever in zee met een dictator dan dat je werkt aan je onafhankelijkheid. Over de hele wereld bied ik eb en vloed, dag in, dag uit, soms zelfs met een verval van enkele meters, waar grote krachten bij vrijkomen. Dat biedt kansen voor getijdenenergie, waar bijna nog niemand aan denkt. Maar twee damwanden van vijftig kilometer zouden maar liefst de helft van de Nederlandse energiebehoefte op kunnen vangen, onzichtbaar en onhoorbaar en voor eeuwig. Droogte en het gebrek aan drinkwater wordt jullie volgende crisis. Maar ook daar heb ik voor miljoenen de oplossing voor het opslurpen: ontzilt mijn water, op een schone manier. Zo hebben de Nederlandse broers Jort en Tammo Wildschut deze zomer bewezen dat dit mogelijk is met stroom van zonnepanelen. En maak je rivieren gewoon weer drinkbaar. Met Li An Phoa heeft Nederland daar een gepassioneerde pleitbezorger voor.

Drie andere grote drama’s zijn honger, klimaatverandering en de teloorgang van biodiversiteit. En ook daar bied ik een prachtige kans: zeewier. Langzaamaan beginnen arme vissersdorpen over de hele wereld zeewier te verbouwen en dat groeit in mij met een onvoorstelbare snelheid tot nieuwe, veilige, onbrandbare oerwouden. Dat biedt voor vissen bescherming, waar hom en kuit nieuw leven brengt. Ook absorbeert zeewier op grote schaal CO2, waardoor het bijdraagt aan het terugdringen van de klimaatverandering. En in Japan, het enige land waar zeewier al op grote schaal wordt gegeten, wonen tegelijk ook de langstlevende mensen. Dat is geen toeval, want zeewier zit boordevol eiwitten, ijzer en vitamine B1. Had je ooit gedacht, dat mijn wier bijdraagt aan het oplossen van drie van zulke grote wereldproblemen? Waarschijnlijk niet. Wellicht omdat ook jij te veel tijd besteedde aan het vrezen en lezen van problemen? Maar lieve mensen toch, stop je energie in de oplossing, niet in het probleem. En dan ben ik er voor je, met al mijn eeuwenoude kracht. Dag en nacht. Verschuif je focus van angsten naar kansen, treed voorwaarts en steek je eerste voet in mijn overvloed. •

Over OceanLove
Met fotografen, dichters, duikers, filmers, verhalenvertellers, wetenschappers en activisten geeft OceanLove de oceaan een gezicht én een stem. Met publicaties, sociale media-kanalen, een speciaal boek en een ‘community van ocean lovers’ komt er veel meer aandacht voor de kwetsbaarheid, maar juist ook de kracht en schoonheid van de oceanen en alles wat hierin leeft. OceanLove raakt mensen zó in het hart dat ze niet langer wegkijken, maar juist meehelpen, als vrijwilliger, donateur of activist. Ook verzamelt OceanLove samen met haar partner Dopper handtekeningen – de Dopper Wave – om het gebruik van plastic wegwerpflessen tegen te gaan. In The Optimist zijn alle vorderingen en verhalen te volgen. Meer informatie: www.oceanlove.news/videos-ocean-love

Dit artikel van de oceaan verscheen ook in de 207e editie van magazine The Optimist. Je bestelt het magazine in de webshop.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie