Afvallen met koffie
Uitgelicht Gezondheid

Afvallen met koffie

The Optimist 10 jul 2019

Voor mensen die willen afvallen staat het verliezen van vet vaak centraal. Lichaamsvet heeft echter veel voordelen en is belangrijk voor het lichaam. Wetenschappers hebben nu nog een belangrijke functie van het lichaamsvet ontdekt die van grote invloed kan zijn voor mensen die willen afvallen.

Lichaamsvet is grofweg op te delen in wit en bruin vet. Waar wit vet bekend staat om het feit dat het energie opslaat, verbrandt bruin vet juist calorieën. De bruine vetcellen worden actief bij een lagere temperatuur, maar uit onderzoek is gebleken dat koffie de vetcellen ook stimuleert.

Dit bruine vet wordt actief bij lagere temperaturen. Dat betekent niet dat je meteen de vrieskou in moet duiken. Een graad of 17 is genoeg om de vetcellen al te activeren, zo schreven we eerder. Als de vetcellen actief worden verbranden ze energie en val je dus af. Daarnaast vergroten de actieve bruine vetcellen de controle over de bloedsuikerspiegel.

Verhoogde cellenactiviteit

Niet alleen kou, maar ook koffie schijnt dus goed te helpen. De wetenschappers denken dat het de cafeïne in de koffie is die de vetcellen stimuleert. Verder onderzoek moet uitwijzen of dit daadwerkelijk zo is, of dat andere stoffen van invloed zijn. Als dit is vastgesteld is het goed mogelijk dat koffie deel gaat uitmaken van afvalprogramma’s. Verder wordt gekeken of cafeïne-supplementen dezelfde effecten vertonen als koffie.

Het team onderzocht de effecten van koffie op de vetcellen met behulp van thermale beelden. Doordat de bruine vetcellen veelal bij de nek zitten, kon snel worden gezien of er impact was van de koffie. Op de verzamelde beelden was zichtbaar of de temperatuur van de vetcellen steeg en ze daardoor dus actiever werden.

Bruin vet houdt warm

Bruin vet wordt vooral bij baby’s en zoogdieren aangetroffen aangezien dat bruin vet nodig is om warm te blijven. Vooral dieren die in winterslaap gaan hebben een hoge concentratie bruin vet.

Tot voor kort werd gedacht dat bruin vet niet in volwassenen voorkwam, maar uit hetzelfde onderzoek kwam naar voren dat dit juist wel het geval is. Net als bij kinderen en dieren heeft het de functie van warmte genereren door energie te verbranden. Mensen met een lage BMI (Body Mass Index) hebben verhoudingsgewijs een hogere concentratie bruin vet.

Bron: Science Daily
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *