The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
Dag in dag uit wordt een grote hoeveelheid afval geproduceerd. Afval is op veel manieren milieubelastend, zeker als het op straat belandt. Het is een positieve beweging dat er steeds nauwkeuriger naar afval wordt gekeken. Eén maatregel is het gebruiken van afval als grondstof.
Elke dag gooien we flink wat producten weg, van plastic verpakkingen tot voedsel en van oud papier tot kleding en meubels. Producten die eigenlijk nog een prima tweede, of zelfs derde of vierde, leven kunnen hebben. Gelukkig wordt de consument zich steeds bewuster van de problemen omtrent klimaatverandering en het milieu. Het gevolg hiervan is dat de consument ook duurzamer wil leven en meer openstaat voor tweedehands producten.
We beseffen dus steeds meer dat we niet op deze manier verder kunnen gaan voor het behoud van de aarde. Dit betekent dat we spullen moeten hergebruiken. Hierbij valt niet alleen te denken aan meubels en kleding tweedehands kopen en verkopen, maar ook het hergebruiken van afval. Zo kan afval steeds vaker als grondstof gebruikt worden, waardoor we een kringloopeconomie creëren.
Door toenemende bewustwording ten aanzien van het milieu, is afval eigenlijk geen afval meer. Afval kan namelijk ook nog een prima functie hebben als grondstof voor het maken van andere producten. Zo zijn er bedrijven die tapijt weven van afgedankte visnetten, skateboards maken van de plastic doppen van flessen en versleten stoffen omtoveren tot nieuwe kleding.
Door zo creatief en efficiënt mogelijk met afval om te gaan, denken voorstanders van de circulaire economie hun steentje bij te dragen aan het afval, en verder aan het klimaatprobleem. Ook voor de landelijke politiek is het een uitdaging om Nederland te laten ontwikkelen tot een circulaire economie, maar door ons steeds bewuster te worden en stappen te ondernemen, moet dit lukken.
Lees ook in de Daily:
> Is dit de manier van revalideren voor ex-kankerpatiënten?
> Goed hondennieuws: ze bijten minder
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Reacties