ADHD genezen? Luister naar Hippocrates!

The Optimist 7 apr 2018 Gezondheid

Een label wordt al snel gegeven, en dat gaat vaak gepaard met een pilletje. Toch zijn medicijnen niet altijd nodig. Zo kan ADHD soms zelfs al na anderhalve week worden opgelost met een alternatief. De Griekse arts Hippocrates wist dit natuurlijk al lang.

‘Let food be thy medicine and medicine be thy food.’ Deze uitspraak van Hippocrates ondervond een
gezin uit Eindhoven aan den lijve. Het zevenjarige zoontje uit het gezin was soms onhandelbaar en werd
gediagnosticeerd met ADHD. Dit veranderde met een aangepast dieet.

Geen Ritalin

Het jongetje gebruikte Ritalin. Echter bleek het aangepaste dieet zoveel invloed op hem te hebben, dat
hij na anderhalve week kon stoppen met zijn medicatie. Nu, bijna een jaar later, is hier niets in veranderd en hoeft het jongetje geen Ritalin meer te gebruiken. Het zevenjarige knaapje is één van de vele kinderen die baat hebben bij een aangepast dieet; van de kinderen met ADHD zijn dit er zes op de tien.

Dit dieet wordt ingezet

Er wordt veel onderzoek gedaan naar de invloed van voeding op ADHD. In Wageningen wordt dit onderzocht door Dr Saartje Hontelez en Dr Juri Matualatupauw. Zij onderzoeken bij honderd jongens met ADHD wat het effect is van het fewfoods dieet, ook wel het RED-dieet. Dit doen zij door voor en na het onderzoek een hersenscan te maken. Door deze hersenscan kunnen de onderzoekers analyseren wat het effect van het dieet is op de hersenen. Tevens wordt middels ontlasting, urine en bloed gekeken naar het effect op de darmfunctie.

ADHD laten verdwijnen

De Eindhovense gezondheidswetenschapper dr. Lidy Pelsser is ook betrokken bij het onderzoek. Pelsser
doet al jaren onderzoek naar de relatie tussen voeding en ADHD en publiceerde hier in 2011 een artikel
over in wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. Dit onderzoek liet zien dat bij zes van de tien kinderen voeding de oplossing was voor ADHD. Bij deze kinderen verdween ADHD nadat zij vijf weken het dieet hadden gevolgd.

De eerste conclusies

Met het onderzoek dat nu loopt in Wageningen, willen de onderzoekers op een simpele manier aantonen wat de invloed van voeding op ADHD kan zijn. Hierdoor moet een oplossing voor ADHD toegankelijker worden voor meer gezinnen. Verwacht wordt dat begin 2020 de eerste conclusies naar buiten zullen komen.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

6 reacties op “ADHD genezen? Luister naar Hippocrates!”

  1. In de natuurgeneeswijzen wordt hier al j a r e n / d e c e n n i a / e e u w e n mee gewerkt ! Traditionele chinese geneeswijzen: heel normaal om per individu te kijken naar waar de (energie)blokkades in het lichaam zitten en hoe ook voeding, naast massages en kruiden, meditatie en specifieke (Do-in = soort oosterse yoga verwant aan Qi Gong en Tai Chi) kan ondersteunen bij het bereiken van homeostase. Dit is een gezond evenwicht van in de natuur voorkomende elementen (in het lichaam zowel als op onze gastvrouw Aarde).

  2. Beste mensen adhd is net als zovele andere zaken een uivindsel van de farmaceutische industrie laat u aub niet vangen kinderen moeten spelen niet opgesloten zitten want dan worden ze onhandelbaar groetjes karel

  3. Net zoals bij Diabetes type 2, geeft wel weer is aan dat we veel te snel naar pilletjes gaan en er erg veel ongezond voedsel op de markt is!!!!

  4. Conclusie (en die ontbreekt dus helaas!):

    ADHD is niet een aandoening op zichzelf, zover het al bestaat. De symptomen vinden hun oorzaak in allerlei, tot nu toe onbekende gedragsbeinvloedende factoren.

  5. Ben toch heel benieuwd naar het dieet. Fijn dat nu eindelijk wordt toegegeven dat juiste voeding zeker invloed heeft op bepaalde ziektes. Tegelijkertijd moeten we concluderen dat we ook ziek kunnen worden van verkeerde voeding en dat dat helaas nog veel te veel gemaakt wordt door de grote industrie.
    Goed artikel!

Geef een reactie