Aantal rokers blijft dalen

The Optimist 9 dec 2021 Gezondheid

Wereldwijd blijft het aantal rokers dalen, constateert de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in een recent rapport. In 2000 rookte nog bijna een derde van de wereldbevolking ouder dan vijftien jaar. De verwachting is dat dit in 2025 een vijfde is. 

Waar in 2018 1,32 miljard mensen regelmatig een sigaret opstaken, daalde dit vorig jaar tot 1,3 miljard. Dit is 22,3 procent van de wereldbevolking. Naar verwachting roken in 2025 nog maar 1,27 miljard mensen. Hiermee zou het aantal rokers in zeven jaar tijd met 50 miljoen zijn verminderd, ondanks dat de wereldbevolking groeit.

Dalende trend bij mannen

Wereldwijd roken nog altijd meer mannen dan vrouwen. Van de mannen rookt 36,7 procent en bij vrouwen is dat 7,8 procent. Opvallend is dat op het Europese continent relatief veel vrouwen roken, namelijk 18 procent. Hoewel het aantal vrouwelijke rokers al jarenlang daalt, is nu ook bij mannen een dalende trend te zien.

Maatregelen

Jaarlijks doodt tabak ongeveer acht miljoen mensen. Daarom roept de WHO landen op om verdere maatregelen te nemen om roken te ontmoedigen. Van hogere accijnzen tot waarschuwingen op sigarettenpakjes. Via verschillende methodes kunnen mensen van hun verslaving afkomen. Zo bedacht verslavingsdeskundige Bram Bakker een therapie om van roken af te komen. Lees hierover meer in deze daily.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie