Sneller stoppen met roken

The Optimist 3 jun 2020 Gezondheid

Omdat het er steeds meer op gaat lijken dat rokers een groter risico lopen bij een coronabesmetting, is het volgens verslavingsdeskundige Bram Bakker belangrijker dan ooit om hen te helpen. Daarom ontwikkelde hij een nieuwe therapie, die hen nog voor de tweede coronagolf van hun verslaving af gaat helpen.

Volgens het Trimbos instituut is er steeds meer bewijs dat laat zien dat rokers bij corona in groter gevaar zijn. Bakker stelt dat er dan ook een nieuwe methode nodig is om rokers zo snel mogelijk te helpen. Traditionele manieren hebben onvoldoende effect, vindt hij. ‘Dat werkt niet bij verstokte nicotineverslaafden. Die hebben een alternatief nodig, anders grijpen ze bij stress direct naar een peuk.’ Zo’n alternatief kan van alles zijn. Bij nicotinehonger vertelt hij dat je bijvoorbeeld een rondje moet hardlopen, een dansje of een paar buikspieroefeningen moet doen. Zo kan je dan een moment van zwakte volgens Bakker overwinnen.

Dit komt volgens hem doordat, als je dit soort oefeningen doet, er een onmiddellijke afname is van stress en een toename van euforiegevoelens plaatsvindt. ‘Tijdens de workouts komen dopamine, endorfine en serotonine vrij. Daardoor gaan mensen zich gelukkiger voelen en neemt de zucht af.’ Hoog tijd dus om dat pakje te laten liggen en je hardloopschoenen aan te trekken of een dansmuziekje op te zetten.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie