7 tips tegen eenzaamheid

The Optimist 27 mei 2018 Samenleving

Het zijn eenzame tijden. Onze ouderen voelen zich eenzaam, maar onze tieners ook. Mensen in steden voelen zich eenzaam, maar op het platteland is het ook eenzaam. Vivek Murthy, ooit de hoogste artsenbaas in het Amerikaanse leger, verklaarde vorig jaar dat de wereld lijdt aan een epidemie van eenzaamheid. Maar eenzaamheid is bewezen slecht voor de gezondheid. Tijd dus om er wat aan te doen. The Optimist zet 7 wetenschappelijk bewezen manieren op een rij.

1. Kletspraat en koetjes en kalfjes
Gedurende de dag komen we best wel wat mensen tegen. De conducteur in de trein, de cassière in de supermarkt of de kapster zijn allemaal mensen met wie we vaak een kort praatje maken. Het zijn geen diepgaande en vaak wat onpersoonlijke gesprekken. Toch zijn juist deze mini-gesprekjes heel belangrijk om gevoelens van eenzaamheid tegen te gaan. Volgens psychologen is het belangrijk om ook in de meest oppervlakkige zin een sociaal netwerk te hebben. Vaak zijn deze contacten de eerste contacten die we opdoen, als we bijvoorbeeld naar een nieuwe stad verhuizen. Ze helpen om ons minder ontheemd te voelen terwijl we het intiemere sociale netwerk opbouwen. Bovendien zijn de kletspraatjes goede oefening voor de gesprekken met mensen die we echt willen bevrienden.

2. Geniet van je eigen gezelschap
Veel mensen verlangen naar gezelschap, bijna iedereen is goed als je het aan eenzame mensen vraagt. Meestal is dat omdat ze bang zijn voor de leegte en het ongemak van alleen zijn. Maar wanhopig snakken naar gezelschap omdat je niet alleen wilt zijn, leidt vaak tot meer eenzaamheid. Sociale werkers stimuleren mensen daarom vaak om de focus te verleggen. Concentreer je op de kwaliteit van je eigen gezelschap. Zij raden onder andere aan om te mediteren, boeken te lezen, alleen naar de film te gaan, een leuke lezing te bezoeken en een dagboek beginnen over dingen waar je dankbaar voor bent. Concentreren op de dingen waar je blij mee bent in plaats van op wat je zou willen hebben, helpt. Ook bevrijdende dingen, die je alleen kan doen als je alleen bent zijn leuk. Dans bijvoorbeeld een naakt door de kamer, eet kruimelige dingen in bed of geniet van een lekkernij die je met niemand hoeft te delen.

3. Vrienden worden niet gevonden maar gemaakt
Vriendschap ontstaat maar zelden van de ene op de andere dag. Nee, vriendschap is als een plantje. Het begint als een zaadje en groeit langzaam, over vele, vele jaren, uit tot een boom. Uit onderzoek is gebleken dat mensen pas na zes tot acht gesprekken iemand als een goede kennis beschouwen en pas na negentig uur iemand als vriend zien. Als je nieuwe vrienden wilt maken, om niet eenzaam te zijn, is het dus belangrijk om te onthouden dat het tijd kost.

4. Online kan echt contact niet vervangen
Eenzaamheid kan niet worden bestreden met online contacten. Online contact kan wel een prettige aanvulling zijn op het echt menselijke contact. Wetenschappers ontdekten eenzaamheid veel effectiever kan worden tegengegaan door activiteiten te ondernemen in de buitenwereld. Dat hoeft niet iets sportiefs of een hobby te zijn, het kan ook een kopje thee bij een iemand thuis zijn. Online communicatie via bijvoorbeeld social media kan wel een gespreksstarter zijn. Er zijn talloze groepen online waar mensen met een gedeelde belangstelling met elkaar praten. Door op dat onderwerp te beginnen, eens af te spreken en het daarna ook eens over iets anders te hebben, kan een leuke vriendschap ontstaan. Vaak delen mensen online ook dingen die op dat moment belangrijk voor ze zijn. Daar mag je best eens op in gaan. Net begonnen bij een nieuwe sportclub? Vraag eens hoe het bevalt.

5. Leer de eenzame jou kennen
Sociaal werkers stimuleren eenzame mensen vaak om eens contact te maken met de eenzame persoon die ze van binnen zijn. Alleen of met hulp van een psycholoog kunnen mensen leren de gevoelens van eenzaamheid te identificeren en te ontdekken hoe ze zijn ontstaan. Sommige mensen voelen zich hun hele leven al eenzaam, voor anderen is het iets recents. Veel mensen wordt geadviseerd om simpelweg meer sociale activiteiten te ondernemen als ze eenzaam zijn. Maar dat is niet altijd het beste advies. Als je je eenzaam voelt omdat je relatie onbevredigend is, moet je dat anders oplossen dan als je eenzaam bent omdat je je verlegen voelt. Door jouw eigen eenzaamheid beter te begrijpen, kan je het ook beter tegengaan.

6. Dieren
Talloze onderzoeken hebben aangetoond dat dieren helpen tegen eenzaamheid. Mensen met huisdieren ervaren bovendien minder stress, hebben betere hartgezondheid en leven langer. Zelfs als het houden van een huisdier geen optie is, zijn een legio mogelijkheden. Bezoek een kinderboerderij of dierentuin, neem de hond van de buurman mee op een wandeling, ga eens naar een kattencafé of wordt vrijwilliger in het dierenasiel. Misschien doe je er zelfs nog wel een mensenvriend op.

7. Vergeet je familie niet
Therapeuten vragen hun patiënten vaak om eens te kijken naar hun familie. Welke familie- of schoonfamilieleden zouden een bron van contact kunnen zijn? Kinderen zouden eens een brief aan hun grootouders kunnen schrijven, die leuke neef op een rondreis Amerika kan je Skypen en je kan met je broer of zus ook afspreken elkaar wekelijks te bellen. Vaak is het gedeelde verleden een heel leuk gespreksonderwerp en dat maakt de rest van het gesprek makkelijker.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

4 reacties op “7 tips tegen eenzaamheid”

  1. Lieve mensen van The Optimist,

    Een leuke poging om wat optimisme in de wereld te brengen. Maar tegelijkertijd moet ik opmerken dat er een ENORM verschil is tussen ‘alleen zijn’ en de door jullie gebruikte term ‘eenzaamheid’. Het ‘alleen zijn’ is een fase waar je in terecht kunt komen en die je d.m.v. simpele tips kunt doorbreken. Echter ‘eenzaamheid’ is een staat van zijn die alles overheersend kan worden en een gedegen stap na stap aanpak nodig heeft om de baas te worden. Eenzaamheid zit veel dieper dan het gevoel van ‘alleen zijn’ en heeft te maken met diverse gelijktijdig optredende oorzaken. De door jullie gesuggereerde tips zijn dan ook prima voor aanpak van het eerste maar werken echt niet voor de aanpak van het laatste. Feitelijk is alleen tip 5, ‘Leer de eenzame jou kennen’, een tip voor de aanpak van eenzaamheid. Sterker nog: dat is een must voor de aanpak van eenzaamheid!

    Voor lezers van The Optimist die meer willen weten over hun bewustzijn en de mate waarin eenzaamheid daarin momenteel al een rol speelt hebben wij een speciale actie: een gratis BewustheidScan t.w.v. € 97,00. Ga naar de website http://www.LifetimePro.nl, doe de Quickscan en vermeld bij de slotopmerkingen ‘Actiecode OPTIMIST’. Daarna wijst alles zich vanzelf.

  2. Als we wat meer geinteresseerd in elkaar zouden zijn, een gesprek durven aangaan, de telefoon even thuis laten , vragen stellen. Het ligt allemaal Zo binnen ons bereik.
    kom op nou

  3. Beste Jos,

    We hebben hier bewust voor het woord eenzaamheid gekozen. Alleen zijn is inderdaad een staat, terwijl eenzaamheid een emotie, een gevoel is. Alleen zijn is op te lossen door je onder mensen te begeven, eenzaamheid niet. Echte, diepe eenzaamheid is niet met een artikel op het internet op te lossen. Desondanks zijn al deze tips wetenschappelijk bewezen methodes en aanbevelingen van experts om het gevoel van eenzaamheid te bestrijden. We hopen dat ze een begin of eerste stap kunnen zijn voor iedereen die zich eenzaam voelt. Uiteindelijk is het aan ons en aan de samenleving om eenzaamheid echt uit te bannen.

    – The Optimist

  4. Beste Optimist,
    Dank je wel voor dit opbeurende artikel. Niet iedereen pakt makkelijk de leiding over zijn/haar situatie, dus wellicht helpen deze simpele (maar soms toch moeilijk te doen) tips. Ik deel ze op mijn sociale media!

Geef een reactie