7 redenen waarom je lijf blij is met vitamine C

The Optimist 26 feb 2020 Gezondheid

De ‘r’ zit nog steeds in de maand, en dat betekent dat ons lichaam wat extra liefde en aandacht kan gebruiken. Dit doen we onder meer door ervoor te zorgen dat we voldoende vitamine C binnenkrijgen. De volgende zeven voordelen van deze vitamine kende je misschien nog niet.

1. Het kan het risico op het krijgen van chronische ziektes verminderen: vitamine C is een krachtige antioxidant die cellen beschermt tegen schadelijke vrije radicalen. Een teveel aan vrije radicalen hangt samen met het ontstaan van onder meer diabetes, aderverkalking, ontstekingen, Parkinson, Alzheimer en kanker.

2. Het kan een hoge bloeddruk voorkomen: vitamine C kan de bloeddruk verlagen van zowel gezonde mensen als mensen met hoge bloeddruk.

3. Het kan het risico op hartziekte verlagen: Een wetenschappelijk onderzoek toont aan dat een dagelijkse inname van 700 milligram vitamine C het risico op hartziekte met 25 procent kan verlagen.

4. Het kan jicht voorkomen: Vitamine C kan de urinezuurspiegel in het lichaam verlagen. Een te hoge urinezuurspiegel kan leiden tot de ontstekingsziekte jicht.

5. Het helpt een ijzertekort voorkomen: De ijzeropname uit voedsel wordt verbeterd door vitamine C. 100 milligram vitamine C kan de ijzeropname verbeteren tot wel 67 procent.

6. Het beschermt je geheugen en denken: Een laag gehalte aan vitamine C wordt sinds kort in verband gebracht met een verhoogd risico op dementie.

7. Het boost de afweer: Het bekendste voordeel van vitamine C is dat het de witte bloedcellen helpt om beter te functioneren en wonden sneller laat helen.

Aanbevolen hoeveelheid

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vitamine C is 75 milligram voor vrouwen en 90 milligram voor mannen. Met een gevarieerd eetpatroon is het vrij gemakkelijk om deze hoeveelheid binnen te krijgen; eet bijvoorbeeld sinaasappels, kiwi, paprika’s, broccoli, boerenkool en spinazie. Als je moeite hebt om de ADH te halen, kan een vitamine C supplement uitkomst bieden.

Bron: The Optimist Daily
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Eén reactie op “7 redenen waarom je lijf blij is met vitamine C”

  1. 75 mg Vitamine C is net genoeg om geen Scheurbuik te krijgen. Voor je eigen gezondheid zou ik maar 1000 mg per dag aanhouden en bij griep of ander malheur 3 x 1000 mg per dag.

Geef een reactie