7 miljard jaar oud sterrenstof ontdekt

The Optimist 17 jan 2020 Natuur & Milieu

Wetenschappers hebben een bijzondere ontdekking gedaan. In een stuk meteoriet vonden zij het oudste materiaal dat ooit op aarde is aangetroffen. Het gaat om sterrenstof van vermoedelijk tussen de vijf en zeven miljard jaar oud.

Stofdeeltjes

Het oudste materiaal ter wereld zat in een meteoriet die vijftig jaar geleden in Australië op de wereld stortte. De oudste van de veertig kleine stofdeeltjes die in de meteoriet zijn gevonden, zijn ongeveer zeven miljard jaar oud. Dit is ongeveer 2,5 miljard jaar voordat de zon, de aarde en de rest van het zonnestelsel ontstonden. Deze stofdeeltjes zijn allemaal twee tot dertig micrometer groot. De deeltjes maakten ooit deel uit van een ster, maar toen de ster stierf zwierven de deeltjes rond in het heelal en vormden zich vervolgens tot een meteoor.

De sterrenstof gebruikte de meteoor eigenlijk als een soort tijdscapsule. De zogeheten presolaire korrels konden in het gesteente miljarden jaren door de ruimte reizen en uiteindelijk op de aarde terechtkomen.

Sterrenstelsel

De ontdekking vertelt volgens de onderzoekers iets over de vorming van ons sterrenstelsel. De grote hoeveelheid deeltjes afkomstig uit dezelfde periode, zou verklaren dat er zeven miljard jaar geleden een ‘babyboom’ aan sterren plaats heeft gevonden in de Melkweg.

Tot nu toe was het oudste materiaal dat ooit op aarde werd gevonden ongeveer 5,5 miljard jaar oud. Toen ging het ook om presolaire korrels in een meteoriet. In de komende editie van The Optimist vertelt sterrenkundige Govert Schilling hoe hij tegen de oudheid van de kosmos aankijkt. Vanaf 21 februari a.s. is het nieuwe magazine verkrijgbaar bij de meeste Bruna’s, AKO’s, boekhandels en online via www.theoptimist.nl/shop/.

Bron: Nu.nl
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Eén reactie op “7 miljard jaar oud sterrenstof ontdekt”

  1. God is n grapefrute of n pompoen
    Die er oneindig lang over kon doen
    Om de sterren, de aarde en de maan
    Zo onbevattelijk hun gang te laten gaan

Geef een reactie