The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
De geschiedenis lijkt zichzelf te herhalen. De achttienjarige Ierse Fionn Ferreira kan aansluiten bij Boyan Slat in het rijtje wonderkinderen met een briljant ontwerp om het water te ontdoen van plastic.
Ferreira groeide op in het afgelegen Ierse dorp Ballydehob, maar studeert sinds dit schooljaar scheikunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Tijdens zijn jeugd hield hij zich bezig met apparaten slopen, vertelt hij aan de Groningse universiteitskrant Ukrant.nl. Hij was gefascineerd door de werking van elektronica. Deze aangeboren fascinatie voor de werking van ‘dingen’ resulteert nu in zijn winst op de Google Science Fair. Hij sleepte de Grand Prize in de wacht met zijn ontwerp dat microplastic uit water haalt.
Omdat Ferreira in een afgelegen gebied bij het water woonde, was hij veel buiten. Hij zag hoe zijn omgeving vol kwam te liggen met plastic afval. Toen hij een steen zag liggen die bedekt was met olieresten én met plastic, kreeg hij een ingeving. Thuis experimenteerde hij om te zien of slaolie ook aan plastic bleef plakken. Dit bleek het geval te zijn. Na het zien van een filmpje over ferrofluïda, olie met toegevoegd magnetiet wat zorgt voor een magnetische vloeistof, bedacht Ferreira hoe hij zelf microplastic uit water kon halen met een magneet. Duizenden experimenten verder en maanden later lukte het hem om 87 procent van het plastic uit water te halen. Bij microvezels lukte hem dit zelfs voor 95 procent.
Om microplastic uit het water te halen gebruikt Ferreira oude slaolie en magnetiet-erts, dat het meest voorkomende mineraal op aarde is. Daarbij is het mineraal onschadelijk voor het milieu. De eenvoudigheid van het proces maakt het volgens hem zo’n goede methode. ‘Het is aantrekkelijk, omdat het goedkoop is: je kunt er oude olie voor gebruiken, samen met een van de goedkoopste mineralen die er bestaan, en je kunt ze beiden hergebruiken’, vertelt hij aan de universiteitskrant. 99 procent van de olie en het mineraal kan na gebruik herwonnen worden.
Eén ding doet Ferreira anders dan Slat: de komende jaren richt hij zich op zijn studie en op het verzinnen van nog meer oplossingen. Het lijkt hem beter als andere mensen zijn oplossingen uitvoeren en hij acht zichzelf productiever als uitvinder.
Bron: Ukrant.nlJe moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Het is me niet duidelijk hoe dit werkt: plastic is toch niet magneetgevoelig ?
En, gaat iemand hier dan iets mee doen, daadwerkelijk?
Ben zo benieuwd naar het (een?) vervolg!
Cissy Ploegmakers
Beste Barbara,
Het gaat om een toevoeging van magnetisch materiaal in olie, waardoor het plastic aantrekt uit water. Ingenieus toch?
Met vriendelijke groeten,
Namens de redactie,
Yildiz Celie
Geniaal. Iedereen die wel eens geprobeerd heeft om een plastic bakje schoon te maken waar iets vettigs in gezeten heeft, weet hoe hardnekkig plastic en vet zich aan elkaar hechten! Het geniale zit ‘m in het doordenken over de functionele toepassing van zo’n simpel gegeven… Petje af!
Hulde
en door Logisch doordenken gevonden
Prachtig!
Nu wachten of heel spoedig het grote pactische toepassen volgt!
De sla-olie hecht zich aan het plastic. Door de aanwezigheid van magnetiet kun je het oli-plastic-magnetiet goedje met een magneet uit het water halen. Geniaal!
Welk principe ligt hier dan aan ten grondslag? Ik kan me voorstellen dat micro plastic blijft kleven aan de olie, wat is dan de toegevoegde waarde van het magnetite , wetende dat microplastics geen Fe bevatten in welke form dan ook.
Waarom zijn de beste ideeën vaak zo simpel en zien we het meestal niet? Gefeliciteerd. Kunnen de vissers ook weer verder. In plaats van de eco-schade door overmatig vissen, gewoon nu per x gram de ‘vangst’ bij de overheden inleveren. Snijdt het mes aan twee kanten, of zelfs drie in dit geval?
Idee?
mooie en zeer belangrijke uitvinding en nog mooier dat deze student mogelijk nog meer nuttige uitvindingen gaat doen!