100 procent Nederlands brood van Het Graanschap

The Optimist 9 okt 2020 Natuur & Milieu

Veel brood wordt niet van volledig Nederlands graan gemaakt. Daarom komt Het Graanschap met een nieuw alternatief: ze hebben als eerste bedrijf in Nederland de hele keten van graan tot brood in eigen handen. Het graan wordt natuurinclusief geteeld, vermalen in een nieuwerwetse molen naast de akkers en het biologische desembrood wordt vers gebakken in een eigen broodlab.

Boer en molenaar Arjen Verschure, conceptontwikkelaar Eva Jansen, bakker Alice den Boer en ondernemer-bakker Johan Pater besloten de handen ineen te slaan om hun doel te bereiken: lekker brood van Nederlandse bodem maken en de biodiversiteit, zoals bijen, insecten en vogels, te stimuleren. De ondernemers beginnen met twee stevige broden: het witte desembrood de Blonde Dame en het volkoren desembrood de Volle Glorie. Beiden kosten €4,50 per stuk. De broden zijn te koop in het broodlab naast De Groene Afslag in Laren.

Korte graanketen

Het biologische graan voor de broden wordt geteeld op Schokland in de Noordoostpolder. Drie jaar geleden is het graan voor het eerst ingezaaid en vervolgens ieder jaar herhaald om het gewenste resultaat te behalen. Op deze manier maakt het Graanschap de graanketen korter, transparanter en duurzamer. Een gesloten keten biedt veel kansen, zowel voor de bakker als de boer. De bakker kan aan veel meer knoppen draaien voor het gewenste eindproduct en voor de boer wordt het weer interessant om graan te telen. Wat heel belangrijk is, want graanteelt maakt de grond vruchtbaarder, vertelt Eva Jansen van het Graanschap.

Uitbreiden

De start-up verbouwt haar graan nu op vijf hectare land, waar ze zo’n 40.000 broden van bakken. Het initiatief wil uitbreiden door een grote bakkerij naast de akkers te bouwen en met meer boeren samen te werken om zo minstens honderd hectare land te hebben om graan te verbouwen. Ze hopen dat heel Nederland op den duur voorzien wordt van biologisch, smaakvol brood.

Bron: Het Graanschap
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

3 reacties op “100 procent Nederlands brood van Het Graanschap”

Geef een reactie