The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
Waar de Nederlandse overheid twijfelt over de haalbaarheid van zo snel mogelijk de kolencentrales dichtdoen, is de Duitse regering zeker van zijn zaak. Bij de oosterburen was bruinkool jarenlang de grootste bron van energie, maar daar is afgelopen jaar flink verandering in gekomen. De Duitsers vervangen vervuilende kolencentrales voor duurzamere bronnen van energie.
De energietransitie in Duitsland maakt grote sprongen. In een jaar tijd leverden de bruinkoolcentrales 21 procent minder stroom en de steenkoolcentrales 24 procent minder, aldus Trouw. Gas werd wel meer gebruikt, maar daar staat tegenover dat ook het gebruik van windenergie flink steeg en zonne-energie nu de voornaamste bron van energie is.
De daling van het gebruik van kolencentrales is veroorzaakt door een aantal factoren. Door een verlaging in de vraag naar stroom en een stijging van beschikbare duurzame energie daalde de stroomprijs. Daarnaast steeg de prijs van CO2-certificaten die de kolencentrales op kosten joegen. Deze prijsstijging zorgde ervoor dat het vaak gunstiger was om de kolencentrales helemaal uit te zetten.
Naast de kolencentrales maakt Duitsland ook minder gebruik van kernenergie. Het land heeft zich tot doel gesteld om in 2022 geen kernenergie meer te gebruiken, aldus de website duitslandinstituut.nl. Duitsland wil al sinds 2011 van zijn kerncentrales af, tot grote ergernis van critici die erop wijzen dat om de klimaatdoelen te halen kernenergie juist hard nodig is. Zeker nu kernenergiecentrales op een groenere brandstof kunnen draaien.
De Duitse regering heeft zich ten doel gesteld om in 2038 alle kolencentrales gesloten te hebben. Experts verwachten niet dat de daling in gebruik van bruinkoolcentrales even groot zal zijn als afgelopen jaar, maar dat het geleidelijker zal afnemen. De ontwikkelingen en productie van duurzame bronnen van energie bepalen ook de mate waarin het gebruik van steenkool en bruinkool vermindert. Met de weersverwachting van de komende tijd kan Duitsland in ieder geval nog even vooruit met zonne-energie.
Bron: TrouwJe moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
1- minder mensen is minder verbruik van energie: geboorte-en immigratie beperking is de oplossing
2- een gasaansluiting in duitsland levert je een premie op: eu is een mislukking