The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
Veel mensen worden niet erg vrolijk van het dagelijkse ‘gewone’ nieuws. We krijgen regelmatig berichten van mensen die zeggen dat ze niet meer naar het journaal kijken, geen kranten meer lezen, en de nieuwsbulletins op de radio ontwijken. Gelukkig is er meer constructief nieuws te melden dan je op het eerste gezicht zou denken. Dat doen wij al heel wat jaren met onze The Optimist Daily. Om nog meer actueel, positief nieuws te brengen in onze nieuwsbrief, werken we samen met Sublime.
De haarden- en kachelbranche wil de schadelijke uitstoot van kachels verminderen. Dus tekenden 129 bedrijven afgelopen week het Groen Stoken-convenant. Daarin staat dat de schadelijke uitstoot van kachels in 2030 met de helft verminderd moet zijn. Een mooie ontwikkeling dus voor koude winters.
Het CBS kwam donderdag met mooie cijfers. Het aantal werklozen in Nederland blijft dalen. Maandenlang leek de werkloosheid nauwelijks af te nemen, maar volgens de laatste CBS-cijfers is de daling weer in volle gang. In totaal is op dit moment 3,4 procent van de beroepsbevolking werkloos – en dat is het laagste percentage sinds 2001.
Het overkwam honderden Belgen die vanochtend naar school of werk fietsten. Ze kregen een daverend applaus omdat ze niet de auto hadden gepakt. Het ging om een initiatief van de Fietsersbond. Het is nationale applausdag in België en dus werden de fietsers op verschillende plekken in de stad Tienen toegejuicht. Niet alleen om hen aan te moedigen, maar ook om automobilisten te laten zien dat het anders kan.
Het was woensdag ook de Internationale Dag van de bossen. Trouw kwam die dag met een toepasselijk verhaal – namelijk over de waarde van bomen. Dat bomen waardevol zijn, dat weten we natuurlijk wel. Maar op de gemeentelijke balans staan deze altijd aan de kostenkant, omdat een concrete waarde ontbreekt. En daarvoor is er nu iTree. Dat programma berekent wat bomen precies opleveren voor de samenleving. Volgens iTree slaan de gemeentelijke bomen in Utrecht bijvoorbeeld voor zo’n 5,5 miljoen euro aan CO₂ op. En die ene grote kastanjeboom in het centrum maakt niet alleen zijn omgeving een stuk koeler, maar vangt ook jaarlijks bijna 6.000 liter water op. Een handige tool voor gemeenten. De gemeente Den Haag gebruikt iTree bijvoorbeeld al bij het inrichten van verschillende wijken.
In de Verenigde Staten is de lab-burger een stap dichterbij het bord van de consument. Het Amerikaanse ministerie van landbouw en de nationale voedselautoriteit hebben bepaald dat kweekvlees de markt op mag, mits het voldoet aan dezelfde eisen als het vlees van een geslacht dier. In Europa is het nog niet zover, de regelgeving is strenger. Wanneer het eerste kweekvlees in de Amerikaanse schappen ligt, is echter nog onduidelijk.
Lees ook het positief nieuwsoverzicht van vrijdag
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Reacties