Zorgverzekering 2022; hoe groot zijn de verschillen?

The Optimist 25 okt 2021 Gezondheid

De maandelijkse premie van de zorgverzekering gaat bij de grootste aanbieders gemiddeld bijna vijf euro omhoog. Je hebt tot en met 31 december de tijd om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Hoe groot zijn de verschillen bij aanbieders van zorgverzekeringen? Is het voor jouw situatie gunstig over te stappen naar een andere zorgverzekering voor 2022?

Voor de zorgverzekering 2022 zijn de verschillen tussen de zorgverzekeraars groter dan ooit. Het is daarom altijd goed om je huidige verzekering te vergelijken met het aanbod van andere aanbieders. Misschien is je persoonlijke situatie of gezondheid veranderd? Ook de onderlinge prijsverschillen zijn groot. In 2022 is het verschil tussen de goedkoopste en duurste zorgverzekering jaarlijks meer dan 500 euro.

Dit zijn de zorgpremies in 2022 van de vier grootste verzekeraars:

Zilveren Kruis
Natura (budget): € 1.481,40
Natura: € 1.577,40
Restitutie: € 1.727,40

VGZ
Natura (budget): € 1.513,80
Natura: € 1.591,80
Restitutie: € 1.708,80

CZ
Natura (budget): € 1.521,00
Natura: € 1.614,00
Restitutie: € 1.743,00

Menzis
Natura (budget): € 1.428,00
Natura: € 1.599,00
Restitutie: € 1.725,00

Zorgverzekeringen vergelijken

Wanneer je op internet gaat zoeken naar het vergelijken van zorgverzekeringen dan kom je verschillende websites tegen. Zorgverzekeringen vergelijken doe je het best bij een 100 procent onafhankelijke zorgvergelijker. Een deskundig en betrouwbaar voorbeeld hiervan is zorgkiezer.nl.

Verandering vergoeding zorgverzekering in 2022

De premie van zorgverzekeringen is niet het enige dat verandert aan het basispakket in 2022. Ieder jaar wordt het basispakket opnieuw samengesteld. Dit zijn enkele veranderingen voor 2022:

Eigen risico

Net als voorgaande jaren bevriest het kabinet het eigen risico. Ook in 2022 is dit minimaal € 385. Gevolg hiervan is dat de premies omhoog zijn gegaan. Je kunt uiteraard wel een hoger eigen risico kiezen voor een lagere premie.

Herstelzorg na corona verlengd in 2022

Coronapatiënten die na hun besmetting ernstige klachten en beperkingen hebben overgehouden krijgen paramedische herstelzorg vergoed vanuit de basisverzekering, mits ze voldoen aan een aantal specifieke voorwaarden. Deze regeling geldt tot 1 augustus 2022.

DNA-test voor onbekende primaire tumor in basispakket

Een DNA-test is soms noodzakelijk om een tumor te lokaliseren bij patiënten met uitgezaaide kanker. In 2022 vergoedt de zorgverzekering dit DNA-onderzoek.

Ouderschapsverlof gedeeltelijk betaald vanaf 2022

De eerste negen weken van het ouderschapsverlof worden vanaf augustus 2022 doorbetaald.

Elektriciteitskosten bij ademhalingsondersteuning declareren

Patiënten die mechanische ademhalingsondersteuning nodig hebben kunnen hun elektriciteitskosten vanaf 2022 declareren bij de zorgverzekeraar.

Waar let je op bij het kiezen van een andere zorgverzekering?

Overweeg je om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar? Bekijk dan zorgverzekeringen zoals VGZ, CZ, DSW, Ditzo, Interpolis, IZZ, Menzis, Nationale Nederlanden, Univé en Zilveren Kruis (Achmea) om te vergelijken. Kijk daarbij naar de premies en dekkingen van de basisverzekering maar ook naar een eventuele aanvullende verzekering. Zoals bijvoorbeeld voor de tandarts, fysiotherapie of alternatieve geneeswijzen.

Tips bij de keuze van een basisverzekering

• Bekijk welk eigen risico je wilt nemen. Hoe hoger het eigen risico des te lager de premie.
• Zoek uit welk soort basisverzekering het best bij je past; een naturapolis, restitutiepolis, combinatiepolis of budgetpolis.
• Sommige verzekeraars hebben goedkopere internetpolissen. Dit kan een goede optie zijn als je het geen probleem vindt om zaken online te regelen.

Tips bij de keuze van een aanvullende verzekering

• Wanneer je verwacht dat je zorg nodig hebt die niet onder de basisverzekering valt, kun je hiervoor een aanvullende verzekering afsluiten. Het is hierbij belangrijk of de extra premie die je betaalt, opweegt tegen de vergoeding.
• Zorgverzekeraars zijn verplicht iedereen te accepteren voor de basisverzekering, dit geldt niet voor de aanvullende polissen. Stap daarom pas over als je weet waar je aan toe bent en dat je door de nieuwe zorgverzekeraar wordt geaccepteerd.
• Let erop dat bij het afsluiten van een aanvullende polis, bij een andere verzekeraar dan je basispolis, sommige verzekeraars een ‘premieopslag’ vragen.

Tenslotte is het goed te weten dat je bij het digitaal afsluiten van je verzekering wettelijk twee weken bedenktijd hebt om kosteloos op te zeggen. Heb je een betalingsachterstand op je zorgverzekering? Dan kun je niet overstappen. Je zorgverzekeraar mag wel je aanvullende verzekering stopzetten.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Green Ads.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie