Natuurlijk houden kinderen van vet en zoet. Zo smaakt immers ook de moedermelk. Maar de Deense voedingsexpert en ‘smaakpsycholoog’ Per Møller geeft zijn kleinkinderen groente en zoetigheid op één schotel. En dat werkt: zo wennen ze aan afwisseling en ‘ander’ eten. Daar kun je volgens hem niet vroeg genoeg mee beginnen. Zet van alles op tafel, hoe gekker hoe leuker, en laat ze proeven. Alles in het leven begint met wennen. Smaakopvoeding De ontwikkeling van de smaak begint al in de moederbuik: Eet de zwangere moeder anijs en knoflook, dan bevat het vruchtwater diezelfde armoma’s. Kinderen ontwikkelen later dan ook zulke voorkeuren. Slikte zij zwanger vaak hoestpastilles, dan zie je kinderen later naar dingen met menthol grijpen. Hoe afwisselender zij eet, hoe meer de kinderen vreemde aroma’s zullen accepteren. Na de geboorte raakt het kind gewend aan de moddervette, mierzoete moedermelk. Die smaak staat ook voor veiligheid en zich lekker voelen. Bitter is dan het andere uiterste. Maar de afkeer van bitter is volgens Møller ook evolutionair. Tot 10.000 jaar geleden scharrelden wij ons kostje bij elkaar in de vrije natuur. Giftige planten smaken vaak bitter. Bitter betekende: uitkijken geblazen. Maar hoe ontwikkel je bij een kind nu die gezonde
Het volledige artikel lezen?
Geen abonnee, maar wil je wel artikelen lezen? Geen probleem. Je kunt losse artikelen kopen via Uhmi. Uhmi is een nieuwe manier om snel en veilig te betalen voor artikelen en direct verder te lezen. Probeer het nu uit en krijg een euro gratis.
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Wij gebruiken cookies om je de best mogelijke ervaring te geven. Meer informatie vind je op onze privacy pagina. Privacy & Cookies
Reacties