Zijn we ook wijs genoeg?

The Optimist 24 jun 2022 Gezondheid

Minister Robbert Dijkgraaf sprak vorig jaar de wijze woorden: ‘Gezond verstand is hetgeen waarvan iedereen denkt dat ze precies genoeg hebben. Niet te veel, maar ook zeker niet te weinig.’

Wij vroegen hersendeskundige professor Erik Scherder in hoeverre we ons gezonde verstand gebruiken. Kort samengevat: er is ruimte voor verbetering.

Filosoof Johan Braeckman laat zien hoe ons gezonde verstand ons kan misleiden, maar ook hoe noodzakelijk het kan zijn. In die gedachtelijn spraken we ook met Martijn Lampert, die al vele jaren onderzoek doet naar menselijke waarden. Hij vertelt over het verband tussen gezond verstand en hermetische wijsheid.

Brain Balance Expert Charlotte Labee maakt ons erop attent dat alles wat om ons heen gebeurt, ons brein voedt. Ook onze aandachtsspanne wankelt onder invloed van buitenaf. Vooral jongeren hebben sinds corona moeite om het koppie erbij te houden. Wat is daar aan te doen? Tenslotte is er aandacht voor de praktijk van het gezonde boerenverstand: we spraken klimaatboeren die zicht houden op een gezondere bodem.

Wij denken dat er precies genoeg verhalen met gezond verstand in dit nummer staan.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie