Zien: Sneaker-tentoonstelling in Design Museum Den Bosch

The Optimist 29 apr 2022 Actualiteit

De sneaker is in korte tijd het meest wijdverspreide designobject ter wereld geworden. In 2020 alleen al werd er wereldwijd meer dan een miljard paar sneakers verkocht. Vanaf 3 mei 2022 krijg je tijdens de tentoonstelling Sneakers Unboxed in Design Museum Den Bosch een kijkje achter de schermen bij de schoen die voor technologische doorbraken heeft gezorgd, nieuwe jeugdculturen heeft geïnspireerd en de modewereld op z’n kop heeft gezet.

Sneakers Unboxed combineert de geschiedenis en culturele context van de sneaker met de laatste innovaties op het gebied van design en duurzaamheid. De tentoonstelling richt zich op de ontwerpers en ingenieurs achter de belangrijkste vernieuwingen in vormgeving en technologie, en op de mensen die de sneaker tot stijlicoon hebben gemaakt. Ontdek wat de meest verhandelde schoen ooit is, zie hoe een robot sneakers breit, verwonder je over de hardloopschoenen die records braken en bewonder de zeldzaamste sneakers van toen en nu.

Angel & Moses, New York City, 1981 Met dank aan Jamel Shabazz

De geschiedenis van de sneaker

De geschiedenis van de sneaker begint in de sportwereld, waarbij de verbetering van de atletische prestatie voorop stond. Maar de sneaker wordt pas echt populair en groeit uit tot een stijlicoon door verschillende jeugdculturen van de jaren 70. Het is grotendeels dankzij jongeren dat een schoen die vroeger voornamelijk met sport werd geassocieerd, het symbool wordt van style en status. Jongeren waren op zoek naar exclusiviteit en freshness – nog steeds de belangrijkste elementen van de sneakercultuur van vandaag.

Young boys, Brooklyn, New York, 1981 Met dank aan Jamel Shabazz
Print advertentie, PUMA Clyde, 1972, PUMA archief

De sneaker van nu

De hedendaagse sneakerindustrie wordt gedreven door designinnovatie en de vraag van de consument: limited editions en experimentele samenwerkingen tussen sportmerken, kleine boetiekjes en modeontwerpers hebben de industrie volledig veranderd.

Helen Kirkum – Sneaker Archeology, 2021. Helen Kirkum Studio. Foto: Ed Reeve

Sneakers Unboxed is te zien van 3 mei 2022 t/m 2 oktober 2022 in Design Museum Den Bosch. De volgende pagina’s geven een exclusief voorproefje van de tentoonstelling. Meer informatie: www.designmuseum.nl

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie