Zelfgekozen blijdschap

The Optimist 198 mei / juni 2021 Samenleving
Deze bekende wijsheid kan volgens Sander Funneman niet vaak genoeg herhaald worden: Elke keer als we met een vinger naar een ander wijzen, wijzen er drie vingers naar onszelf. DOOR: SANDER FUNNEMAN We zijn bang. We zijn bang voor diegenen die bang zijn voor ons en we verdedigen ons tegen hen die zich tegen ons verdedigen. Maar de manier waarop wij ons verdedigen intimideert de mensen door wie wij ons geïntimideerd voelen. Dus worden zij boos. En omdat zij boos worden, worden wij ook boos en vallen hen aan. We proberen hen te gronde te richten omdat we denken dat zij ons ook te gronde proberen te richten. Zo worden we nog banger voor al diegenen die ook banger zijn geworden voor ons. Wij willen hen achter de tralies of we willen hen het land uit. En dat terwijl we helemaal niet houden van dat angstige gevoel in onszelf. We voelen ons er zwak en kwetsbaar door. We verafschuwen dat gevoel. Zo groeit onze boosheid en op dezelfde manier groeit ook hun boosheid. Beiden in diepe verontwaardiging over zoveel angst. En waarom? Wat willen we ermee bereiken? Simpel. We willen koste wat kost vrij zijn. Ook vrij van angst. En

Het volledige artikel lezen?

Geen abonnee, maar wil je wel artikelen lezen? Geen probleem. Je kunt losse artikelen kopen via Uhmi. Uhmi is een nieuwe manier om snel en veilig te betalen voor artikelen en direct verder te lezen. Probeer het nu uit en krijg een euro gratis.

Lees met Uhmi voor €0,25 Word Abonnee Log in
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Eén reactie op “Zelfgekozen blijdschap”

  1. L.s.,

    Het artikel van zelfgekozen blijdschap heeft me geraakt en het schilderij verbeeldt en versterkt de tekst op een manier waar ik blij van wordt. Ik heb gekeken op de site van Mark Stolk omdat ik graag een afbeelding (poster o.i.d.) van zou willen krijgen. Op zijn site staat dit portret niet.
    Hoe kan ik in het bezit komen van de afbeelding?
    Bij voorbaat mijn dank voor de moeite.

Geef een reactie