Zachte heelmeesters maken stinkende wonden, toch?

Lisette Weber-Ziere 7 sep 2018 Samenleving
Stel je voor dat een jongen om wie je geeft dat ene examen maar blijft uitstellen. Als hij niet slaagt voor de toets kan hij niet naar de universiteit en dat zou enorme gevolgen hebben voor de rest van zijn leven. Als alle positieve aanmoediging niet werkt, zou je je strategie kunnen veranderen. Je zorgt dat hij zich schuldig gaat voelen, of zich zorgen gaat maken, of bang wordt. Hij maakt zich daardoor zoveel zorgen dat hij eindelijk begint te studeren. Soms is de enige manier om iemand te helpen een wrede of nare tactiek. De ‘helper’ voelt zich daar al gauw schuldig over en heeft het gevoel dat hij iets fout heeft gedaan. Recent onderzoek uit de Britse stad Liverpool heeft die gevoelens nu bestudeerd. De meeste mensen stellen positieve emoties gelijk aan positieve gevolgen. Onderzoek ondersteunt die gevolgtrekking ook. Er is al heel veel onderzoek gedaan naar ‘interpersoonlijke emotieregulatie’, de manier waarop de een de gevoelens van de ander kan beïnvloeden. Onderzoeken tonen aan dat we het creëren van positieve gevoelens bij de ander en het verminderen van negatieve emotie waarderen. Maar andere onderzoeken tonen ook aan dat het nuttige gevolgen kan hebben als we negatieve emoties losmaken.

Het volledige artikel lezen?

Geen abonnee, maar wil je wel artikelen lezen? Geen probleem. Je kunt losse artikelen kopen via Uhmi. Uhmi is een nieuwe manier om snel en veilig te betalen voor artikelen en direct verder te lezen. Probeer het nu uit en krijg een euro gratis.

Lees met Uhmi voor €0,50 Word Abonnee Log in
Lisette Weber-Ziere

Lisette Weber-Ziere

In het dagelijks leven getrouwd met Sven en moeder van een dochter (Sophie, 7 jaar)....

Meer over Lisette Weber-Ziere >

Reacties

Eén reactie op “Zachte heelmeesters maken stinkende wonden, toch?”

  1. Als Life-coach is dit een bekend gebied en werkwijze voor mij. Leuk om dat hier tegen te komen. Eindelijk een inzage in hoe emoties, zowel positief als negatief een helende werking kunnen hebben.
    Ga zo door, doen wij ook.
    Wilma Post
    http://www.corcaroli.nl

Geef een reactie