We nemen geld niet serieus genoeg. Wij leven in een \'welvaartsstaat\'. Wij willen boven alles materiële welvaart. Deze keuze heeft onze beschaving aan de rand van de afgrond gebracht. DOOR JACOB NEEDLEMAN Wij weten dat we daarvoor een oplossing moeten zoeken en dat we de weg terug moeten vinden naar waarden en prioriteiten die meer aansluiten bij de ware aard van de mens. Maar alle manieren die eens waren bedoeld om ons in contact te brengen met het echte welzijn en onze werkelijke verantwoordelijkheden, zijn zwaar aangetast en beïnvloed door het begrip geld. De godsdienst, het onderwijs, de gezondheidszorg, de politiek en de meeste intermenselijke relaties die we hebben zijn ingekapseld door onze dwangmatige behoefte aan materiële welvaart, en met name door onze fascinatie met betrekking tot het middel dat ons die welvaart moet verschaffen: geld. Wij leven metafysisch en kosmisch gezien in dezelfde wereld als Pythagoras, Gautama Boeddha, Augustinus of Mozes, en worden geconfronteerd met dezelfde krachten die de planeet aarde en het menselijk leven beheersen. De Grieken gaven deze krachten de namen van goden: Apollo, Afrodite, Kronos. Tegenwoordig gebruiken we daarvoor benamingen die afkomstig zijn uit de psychologie, de sociologie of de natuurkunde, bijvoorbeeld entropie, libido of homeostase.
Het volledige artikel lezen?
Geen abonnee, maar wil je wel artikelen lezen? Geen probleem. Je kunt losse artikelen kopen via Uhmi. Uhmi is een nieuwe manier om snel en veilig te betalen voor artikelen en direct verder te lezen. Probeer het nu uit en krijg een euro gratis.
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Wij gebruiken cookies om je de best mogelijke ervaring te geven. Meer informatie vind je op onze privacy pagina. Privacy & Cookies
Reacties