‘Wat zeg je?’

The Optimist 000 NRC bijlage maart 2014 Actualiteit
We moeten ophouden met altijd maar stellig onze mening verkondigen. Leer de kunst van het bescheiden verzoek, en verbeter zo uw relaties. DOOR EDGAR SCHEIN Vorig jaar stond ik vol bewondering te kijken naar een groepje paddenstoelen dat na een fikse regenbui uit de grond was geschoten, toen een dame die haar hond uitliet besloot om me op luide toon iets mee te delen. ‘Sommige daarvan zijn giftig, weet u.’ Ik antwoordde dat ik dat wist, waarop ze vervolgde: ‘Sommige zijn zelfs dodelijk.’ Wat me trof, was dat haar behoefte om me toe te spreken het niet alleen lastig maakte om op een positieve manier te reageren, maar me ook kwetste. Ik realiseerde me dat de toon en stelligheid van haar opmerking de vorming van een positieve relatie belemmerde en verdere communicatie ontmoedigde. Al had ze misschien de intentie om me te helpen, ik vond haar aanpak weinig behulpzaam en had liever gezien dat ze me in eerste instantie of anders na mijn bevestigende antwoord een vraag had gesteld in plaats van me nog meer te vertellen. Vragen stellen Waarom is het zo belangrijk om te leren betere vragen te stellen, vragen die behulpzaam zijn bij het vormen van positieve

Het volledige artikel lezen?

Geen abonnee, maar wil je wel artikelen lezen? Geen probleem. Je kunt losse artikelen kopen via Uhmi. Uhmi is een nieuwe manier om snel en veilig te betalen voor artikelen en direct verder te lezen. Probeer het nu uit en krijg een euro gratis.

Lees met Uhmi voor €0,50 Word Abonnee Log in
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie