Tussen voedsel en politiek

The Optimist 157 november / december 20132013 Gezondheid
Door Emmy Bakker Ik ontmoette Wam Kat in 1999, in Sittard. Hij had daar een Europees jongerenplatform (EYFA) opgericht, dat bedreigde bossen beschermde, duurzame energie promootte en optimistische mensen met idealen samenbracht. Wam zei nooit nee tegen een idee. Wie een actie wilde organiseren, kon altijd op zijn steun rekenen, zelfs als daar geen geld voor leek te zijn. Wams motto was: we vinden wel een manier om ergens financiële steun te krijgen. Met deze instelling weet hij steeds weer mensen te verrassen. Wam was in 1981 medeoprichter van de mobiele Rampenplankeuken, die bijvoorbeeld tijdens protesten bij de kerncentrale Dodewaard voor duizenden activisten eten verzorgde. In het door oorlog geteisterde voormalige Joegoslavië was hij acht jaar vredesactivist. Tegenwoordig werkt Wam aan de Fläming Kitchen, een internationale mobiele keuken die bij allerlei protesten voor maaltijden zorgt. In 2008 schreef hij een vegetarisch receptenboek Rezepte zur 24 Kulinarischen Weltverbesserung. Daarin zette hij de relatie uiteen tussen eten en politiek. Het is in het Duits verschenen, want na Bosnië streek hij neer in een voormalig Oost-Duits dorp, waar hij woont en werkt. Wam is een van de meest bijzondere mensen die ik ken. Hij is een eeuwige optimist, wat er ook gebeurt. Wam

Het volledige artikel lezen?

Geen abonnee, maar wil je wel artikelen lezen? Geen probleem. Je kunt losse artikelen kopen via Uhmi. Uhmi is een nieuwe manier om snel en veilig te betalen voor artikelen en direct verder te lezen. Probeer het nu uit en krijg een euro gratis.

Lees met Uhmi voor €0,25 Word Abonnee Log in
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie