Voorwoord Roland Pluut: Zonde

Roland Pluut 190 januari / februari 2020 Actualiteit

Als er één thema is dat tegenwoordig volop in de belangstelling staat, is het vrijheid wel. We herdenken in Nederland 75 jaar bevrijding van de Duitse bezetting en bijna dagelijks horen we hoe andere landen en volkeren worstelen met het verkrijgen of behouden van hun vrijheid. Van Catalonië tot Bolivia, van Koerdistan tot Hongkong.

In het thema van deze The Optimist, gaat het vooral over bevrijding van de dwang die we onszelf opleggen. Maar al te vaak hebben mensen zich onderworpen aan hun eigen dogma. Dit leidt ertoe dat het vrije gevoel waar ze naar streven, langzamerhand omslaat in een gevangenis van de eigen overtuiging. Om dit te illustreren: ik had vroeger een verre tante die vanwege een ernstige aandoening een strikt dieet moest volgen. Zij bedacht haar eigen manier om hiermee om te gaan. Op feesten en partijen zagen we haar volop genieten van taartjes en ander lekkers. Als we deze oude tante vroegen of dit in haar situatie wel zo verstandig was, antwoordde ze steevast: ‘Vandaag is het feest en geniet ik. Morgen ben ik weer patiënt.’ Vrijheid komt met verantwoordelijkheid, en die droeg ze op geheel eigen wijze. Af en toe zondigen hoorde daarbij. Wie zonder zonde is, werpe de eerste steen, zei iemand ooit. Hoe is het met u? Voelt u zich vrij om te zondigen, of bent u onderworpen aan uw eigen gedachten en gewoonten? Bent u in staat om in alle vrijheid het dogma te relativeren en een verrassende keuze te maken?

Volgens Jan Terlouw draait vrijheid om datzelfde verantwoordelijkheidsgevoel én om vertrouwen. Dat vertelt hij ons op pagina 36. Het vertrouwen in elkaar, en als ik daaraan mag toevoegen: ook het vertrouwen in onszelf. Auteur Babah Tarawally ziet daarbij het ‘ik’ als onlosmakelijk onderdeel van het ‘wij’, dus misschien kan ik beter spreken van ‘het collectieve onszelf’.

Alles bij elkaar, voldoende boeiende verhalen om de donkere winterse dagen door te komen, schat ik in. En net als mijn tante, gun ik u ook uw taartje op z’n tijd. Tijdens de feestdagen, het lezen van dit blad of willekeurig welk moment u uitkiest.

Ik wens u mooie dagen en een positieve start van 2020!

Roland Pluut, uitgever
rp@theoptimist.nl

P.S.: De vrijheid om ons te verplaatsen komt terug in de ‘Zuiver Zakelijke’ onderwerpen vanaf pagina 51. We kijken daar naar ontwikkelingen van mobiliteit. Letterlijk een vreemde eend in de bijt is daarin het verhaal van Sander Aalderink, die zijn technische loopbaan kantelde om restaurateur en ‘electrificateur’ van de Citroën deux chevaux te worden.

Roland Pluut

Roland Pluut

Roland Pluut is een Ode-lezer van het eerste uur. Roland ondersteunde Ode om dit initiatief...

Meer over Roland Pluut >

Reacties

Geef een reactie