Voorwoord Roland Pluut: Verhoging

Roland Pluut 185 maart / april 2019 Samenleving

Sinds 1 januari betalen we negen procent btw op onder andere voedingsmiddelen, medicijnen, een bezoek aan de kapper en de fietsenmaker, aan musea, sportcentra, restaurants en hotels. Met name de btw-verhoging op gezond voedsel heeft het nodige losgemaakt.

Biologische supermarktketen Marqt heeft uit protest besloten de verhoging op onbewerkte groente en fruit niet door te berekenen aan de consument. Aangezien minstens de helft van alle Nederlanders en Belgen te zwaar is en te weinig groente en fruit eet, vind Marqt het nodig om een gezonde keuze te stimuleren. Langs deze weg breng ik graag een ode aan Marqt en aan hun directievoorzitter Joost Leeflang – nomen est omen, hoop ik van harte.

Over nog veel meer diensten en goederen is een btw-verhoging doorgevoerd. Wat u en mij ook raakt is die op boeken en tijdschriften. Juist nu we besloten hebben om het assortiment boeken in onze webshop uit te breiden, stijgen de prijzen. We ontkomen er niet aan om ook de prijs van The Optimist iets te verhogen, waarbij we niet de volle drie procent extra doorberekenen. Daar hoeven we niet al te lang bij stil te staan; dat is geen houding voor rasoptimisten. Wij zoeken de oplossing, en die is niet eens zo moeilijk te bedenken. Er rest ons gewoon niets anders dan u nog meer waar voor uw geld te bieden. Dat betekent dat we nog scherper, nog origineler, en nog prikkelender aan de slag moeten om u inspiratie te geven die u de moeite waard vindt. We gaan voor verhoging van uw beleving en dit krijgt op meerdere manieren vorm.

Concreet: wij gaan een evenement organiseren voor wie op zoek is naar meer verdieping. U zou het The Optimist ‘op het podium’ kunnen noemen. Op vrijdagmiddag 5 april 2019 is het zover en als dat bevalt, gaan we er een inspirerende serie bijeenkomsten van maken. Niet voor niets heeft het de naam Inspiratium gekregen. Samen met onze vrienden van Sublime schotelen wij u boeiende sprekers voor die levenslessen presenteren en u handvatten geven om deze in praktijk te brengen.

Op pagina 58 en 59 vindt u hierover meer informatie.

Blijft u lezen, dan blijven wij schrijven, onderzoeken en organiseren. Ik zie u graag op 5 april in Driebergen!

Roland Pluut, uitgever
rp@theoptimist.nl

P.S.: Kijk op www.inspiratium.nl om kaarten te bestellen. Abonnees van The Optimist krijgen van ons 15 euro korting op de entreeprijs. Dat maakt weer een stukje btw-verhoging goed, bijvoorbeeld van boeken en tijdschriften. Of van groente en fruit; die mag u gerust bij Marqt kopen.

Roland Pluut

Roland Pluut

Roland Pluut is een Ode-lezer van het eerste uur. Roland ondersteunde Ode om dit initiatief...

Meer over Roland Pluut >

Reacties

Geef een reactie