Voorwoord Roland Pluut: Grootvader

Roland Pluut 181 juli / augustus 2018 Zingeving

Hij had de gehele Encyclopædia Britannica in zijn huiskamer staan, samen met nog honderden andere boeken. Soms kreeg ik de indruk dat hij ze stuk voor stuk bestudeerd had. Grootvader was een belezen man en ook nog eens een optimist. Kennelijk zit dat laatste in de familie. Ik doe mijn best om zijn belezenheid navolging te geven.

Het familiegevoel, dat is waar het deze keer in het omslagthema om draait, of liever: de verwantschap van mensen. U kunt het familie noemen, maar in sommige gevallen gaat het verder dan dat. We kwamen allerlei soorten zielsverwantschap tegen en vroegen u ook hoe u tegen familiebanden aankijkt.

Behalve een gezond stel hersenen had grootvader tevens een bijzonder goed zicht; pas na zijn tachtigste begon hij aan een leesbril. Die had hij alleen nodig voor de hele kleine lettertjes. Voordat hij aan dat ongemakkelijke ding op zijn neus wilde geloven, hanteerde hij een loep. Die lag standaard op zijn leestafel. Een simpele loep om bijvoorbeeld postzegels te bestuderen, of om dat pijnlijke splintertje in de vinger te lokaliseren. Opa speurde minutieus over een pagina om die ene minuscule voetnoot te doorgronden.

Dat beeld, van u als speurende lezer, hadden we voor ogen toen we besloten om het lettertype van The Optimist voortaan een maatje groter te maken. Velen van u hebben hier de afgelopen tijd om gevraagd, dus wij hopen van harte dat de vernieuwde vormgeving uw leesplezier vergroot.

Roland Pluut, uitgever
rp@theoptimist.nl

P.S. Zoals ik de vorige keer al meldde, zoeken we steeds vaker de verbinding met u als lezer. We onderzoeken ook de mogelijkheden van een nog grotere, hogere verbondenheid. In ons streven naar een betere wereld, organiseren we daarom sessies om positieve intenties diezelfde wereld in te sturen. Op 3 mei jl. deden we dat voor het eerst met een oproep om een meditatiesessie bij te wonen voor het welzijn van de bijen om ons heen. Dit soort activiteiten gaat een vervolg krijgen, omdat wij denken dat het belangrijk is voor u, voor ons en voor ons nageslacht. Want uiteindelijk zijn we toch allemaal familie.

Roland Pluut

Roland Pluut

Roland Pluut is een Ode-lezer van het eerste uur. Roland ondersteunde Ode om dit initiatief...

Meer over Roland Pluut >

Reacties

Eén reactie op “Voorwoord Roland Pluut: Grootvader”

  1. Oh, die Opa’s! Weinigen beseffen hoeveel rijkdom er besloten lag in hun ervaring en kennis, hoe (on-)aardig ze ook waren! Mijn Opa had een uitspraak van de zijne geërfd waar ik vandaag de dag nog regelmatig mee scoren mag: “Je moet niet Nadenken! Je moet Vòòrdenken!”
    Waarvan akte!

Geef een reactie