Voorkom vroegtijdige veroudering

Advertorial 13 dec 2019 Gezondheid

We willen het allemaal en tegelijk vrezen we ervoor, de grote paradox van het ouder worden. Alles is in het leven is vergankelijk, zo ook ons lichaam. De belangrijkste sleutel is acceptatie, we kunnen nou eenmaal niet 80 jaar oud worden in het lichaam van een 24 jarige. In dit artikel lees je wat je wél kunt doen om vroegtijdige veroudering tegen te gaan.

Wijsheid komt met de jaren

Ouder worden heeft vooral fysieke nadelen, maar er zijn ook voordelen! Het CBS publiceerde deze zomer resultaten van het onderzoek naar de ‘ervaren mate van geluk en tevredenheid met het leven’. Opvallend is dat ruim twintig jaar geleden, jongeren vaker gelukkiger waren dan 55-plussers. Dit is sinds 2018 niet langer het geval. Geluk vertoont volgens hoogleraar Arthur Stone een U-curve. Rond je 18e ben je het meest gelukkig en daarna daalt deze lijn, maar na je 50e jaar begint deze weer net zo snel te stijgen. Je bent dan emotioneel stabieler, wordt minder snel boos en hebt minder zorgen en stress. ‘Gelukkig maar’ want aan de vergrijzing te zien worden we massaal ouder.

Vijf tips om veroudering te voorkomen

Onze levensverlenging heeft een prijs, bepaalde verschijnselen van het verouderingsproces zijn nieuwe ‘aandoeningen’ geworden. En niemand ontkomt eraan, we worden allemaal ouder. Hieronder de belangrijkste tips die het verouderingsproces tegen gaan:

1. Gezonde levensstijl: veroudering voorkomen begint met een gezonde levensstijl en daarmee vooral het beperken van stress. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk te zorgen voor voldoende slaap. Je lichaam herstelt zichzelf namelijk tijdens de slaap. Als je te weinig slaapt, kan je huid er grauw en vaal uitzien en heb je onvoldoende tijd om alle prikkels van de dag te verwerken.
2. Voldoende water: zorg er ook voor dat je voldoende water drinkt. Ons lichaam bestaat voor een groot deel uit water. Als je niet genoeg vocht binnenkrijgt, droogt je lichaam uit. En dat kan veroudering in de hand werken. Het wordt aanbevolen iedere dag zo’n 1,5 liter water te drinken.
3. Voldoende bewegen: voldoende bewegen of sporten helpt ook om er vitaal en gezond uit te zien. Bovendien zorg je hiermee voor een goede circulatie van het bloed en dat is belangrijk voor je lichaam.
4. Goede voeding: uiteraard is het belangrijk voor gezonde voeding te kiezen. Zorg ervoor dat je voldoende van alle belangrijke bouwstoffen binnenkrijgt zoals vitamines, mineralen, vezels en proteïnen.
5. Anti-aging producten: door het gebruik van anti-aging producten kun je veroudering vertragen. Ze werken bijvoorbeeld op het vernieuwen van cellen en weefsels.

Veroudering vertragen met natuurlijke middelen

Je kunt ouderdom vertragen met natuurlijke middelen zoals bepaalde kruidenextracten. Deze kunnen een heilzame werking hebben op de zichtbaarheid van verouderingsprocessen. Het gaat om anti-aging kruiden zoals gember, citroengras, kaneel, oregano, knoflook en chili pepers. Volgens de Ayurveda helpt het bovendien om gezonde vetten zoals noten, chiazaad en avocado te eten. Belangrijke kruiden volgens de Ayurveda zijn Ashwagandha, heemst, weegbree, aziatische waternavel en het steeds meer bekende kruid kurkuma.

Ook aan de medicinale paddenstoel Reishi worden anti-veroudering eigenschappen toegeschreven.

Supplementen om gezonder ouder te worden

Er bestaan huidverzorgingsproducten die de buitenkant verzorgen en supplementen die van binnenuit voeden. Voor beiden geldt dat het belangrijk is te kijken naar welke (schadelijke, synthetische) stoffen hier nog meer aan toe gevoegd zijn. Koop niet zomaar het eerste de beste potje pillen bij de drogisterij om de hoek. Onderzoek ook de biobeschikbaarheid van supplementen om gezonder ouder te worden; oftewel, in welke mate de werkzame stoffen op de bedoelde plek komen.

Nicotinamide Riboside

Nicotinamide Riboside is een supplement dat veroudering mogelijk vertraagt en daardoor helpt jonger en fitter te zijn. Het is een vorm van vitamine B3 en zit in kleine hoeveelheden in melk. Je lichaam gebruikt Nicotinamide Riboside onder meer als grondstof voor een enzym dat cellen in staat stelt om zichzelf te repareren. Nicotinamide Riboside lijkt daarbij te helpen. Volgens onderzoek is dit supplement veilig tot een inname van 3 milligram per kilo lichaamsgewicht per dag.

Nicotinamide Mononucleotide

Nicotinamide Mononucleotide is een ander supplement dat mogelijk een gunstige werking heeft op het verouderingsproces. Zo schijnt het de reactie van de stofwisseling op het ouder worden te verbeteren. Bovendien is het mogelijk in staat om het proces van vaatveroudering om te keren.

Huidveroudering

Huidveroudering is een van de meest zichtbare tekenen van het ouder worden. Een (on)gezonde levensstijl kan een grote invloed hebben op de huidveroudering. Zo is het bekend dat van roken je huid er ouder uit gaat zien. Ook schadelijke invloeden van buitenaf zoals chemische stoffen, of een te hoge dosis uva-stralen van de zon, kunnen (de tekenen van) het verouderingsproces versnellen.

Rimpels zijn een klassiek voorbeeld van huidveroudering. Een glad, jong en strak gezicht bestaat uit een goed en stevig bindweefsel. Dat weefsel zit vol met de stoffen elastine en collageen welke je huid stevig maken. Maar tijdens het verouderen worden er door je lichaam minder van deze stoffen aangemaakt. De huid wordt slapper en die verminderde stevigheid zorgt voor het ontstaan van rimpels.

Van zorgen ontstaan frons-rimpels en lachen is gezond voor het hele lichaam en geest. Leven en ouder worden is onlosmakelijk met elkaar verbonden en daarom kunnen we er maar beter zoveel mogelijk van genieten. Laten we die lachrimpels dan maar voor lief nemen.

Reacties

Geef een reactie