Vette roomboter: toch lekker gezond

The Optimist 16 aug 2012 Gezondheid
Roomboter bestaat voor 82% uit vet. Lekker ongezond, zou je denken, maar niks is minder waar. De verzadigde vetten in roomboter zijn licht verteerbaar en kunnen zelfs goed werk doen in de darm. Bovendien heeft ons lichaam verzadigd vet gewoon nodig, alleen is het wel zaak om de goede verzadigde vetten binnen te krijgen. De vetten in roomboter bestaan voor meer dan de helft uit verzadigde vetzuren. Dit zijn bij boter, in tegenstelling to andere dierlijke en plantaardige vetten, vooral vetzuren met korte ketens. Die zijn licht verteerbaar en hebben een gunstige werking in de darm. Verder levert boter ook vitamine A, een klein beetje vitamine D en mineralen als natrium, calcium en fosfor. De slechte reputatie van roomboter heeft vooral te maken met de slimme marketingscampagnes van de margarineproducenten vanaf de jaren ‘60. Terwijl margarine in die tijd (en nu nog steeds in de VS) vol zat met de ongezonde transvetzuren ontstaan uit gehard plantaardig vet. Nadat de effecten van transvetzuren op hart- en vaatziekten in de openbaarheid kwamen, stapte de margarine-industrie in Nederland de jaren negentig over op een productieproces waarbij minder dan 1% transvetzuur wordt gevormd. Maar ondertussen wordt gehard plantaardig vet nog wel steeds gebruikt in

Het volledige artikel lezen?

Geen abonnee, maar wil je wel artikelen lezen? Geen probleem. Je kunt losse artikelen kopen via Uhmi. Uhmi is een nieuwe manier om snel en veilig te betalen voor artikelen en direct verder te lezen. Probeer het nu uit en krijg een euro gratis.

Lees met Uhmi voor €0,25 Word Abonnee Log in

Reacties

Geef een reactie