Vet eten is gezond!

The Optimist 28 mrt 2013 Gezondheid
Het lijkt een paradox: gezonder blijven door vetter te eten. Vetten worden dikwijls in verband gebracht met ongezond voedsel en, niet te vergeten, met overgewicht. Toch zijn vetten niet zo schadelijk als wij denken. Dat betekent niet dat we ons onbezorgd kunnen overladen met dubbele cheeseburgers en zakken chips. In zijn boek De Voedselzandloper vertelt arts Kris Verburgh hoe het dan wel moet: met omega-3-vetzuren. Cholesterol Als we margarinefabrikanten moeten geloven is cholesterol de veroorzaker van ongeveer alle leed in het lichaam. Maar daarmee doen ze cholesterol tekort. Het is namelijk een belangrijke stof die veel cruciale functies in het lichaam vervult. Het maakt de wanden van bijvoorbeeld onze spier- en hersencellen soepeler, waardoor we minder last krijgen van spierpijn, spierverzwakking of geheugenproblemen. Toch is een te hoog percentage cholesterol in het bloed wel degelijk gevaarlijk. Het kan zorgen voor vernauwing van de aders wat het risico op hart -en vaatziekten vergroot. Idealiter eten we dus voedsel dat de positieve kanten van cholesterol bevat, en de negatieve kanten ervan tegengaat. De werking van omega-3 lijkt op die van cholesterol. De stof maakt bloedvaten gezonder waardoor zich minder snel klontjes vormen en de kans op een hartaanval kleiner wordt. Omega-3-vetzuren nestelen

Het volledige artikel lezen?

Geen abonnee, maar wil je wel artikelen lezen? Geen probleem. Je kunt losse artikelen kopen via Uhmi. Uhmi is een nieuwe manier om snel en veilig te betalen voor artikelen en direct verder te lezen. Probeer het nu uit en krijg een euro gratis.

Lees met Uhmi voor €0,25 Word Abonnee Log in
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie