Verklein de kans op hart- en vaatziekten met pansalt

Jan Hermsen 17 jan 2011 Gezondheid
We eten te veel zout. Dat is ongezond, want in zout zit natrium en te veel van dit mineraal in je lichaam zorgt voor een grotere kans op hart- en vaatziekten. In Nederland sterven jaarlijks 2500 mensen doordat ze te veel natrium binnenkrijgen. Finland heeft de oplossing: daar is al het zout (NaCl) in industrieel bereid voedsel vervangen door pansalt. Dat is een zoutvervanger met slechts 57% natriumchloride, verder bevat het kalium (bloeddrukverlagend), magnesium en een smaakverbeteraar. Het lijkt een wondermiddel want de gezondheidseffecten zijn bijzonder positief. Een Utrechtse oud-hoogleraar vraagt zich dan ook hardop af: waarom doen we dit niet in Nederland? Fins succesverhaal Het Fins succesverhaal begon 35 jaar geleden. Finland had op dat moment het hoogste sterftecijfer voor hart- en vaatziekten van heel Europa. De regering heeft toen een rigoureuze maatregel genomen en in de loop van de jaren al het zout in industrieel voedsel – zoals kant-en-klaarmaaltijden, brood, soep en kaas – vervangen door pansalt. Hierdoor is zowel het aantal dodelijke herseninfarcten als hartinfarcten met liefst 75% afgenomen. Oud-hoogleraar toegepaste farmacologie Charbon (UU) pleit in het NRC Handelsblad dan ook voor het volgen van de Finse weg. Hij zegt: ‘De schadelijke werking van te veel natrium

Het volledige artikel lezen?

Geen abonnee, maar wil je wel artikelen lezen? Geen probleem. Je kunt losse artikelen kopen via Uhmi. Uhmi is een nieuwe manier om snel en veilig te betalen voor artikelen en direct verder te lezen. Probeer het nu uit en krijg een euro gratis.

Lees met Uhmi voor €0,25 Word Abonnee Log in

Reacties

Geef een reactie