Verbeter de wereld, begin bij jezelf (deel 2)

The Optimist 4 sep 2020 Zingeving
Wanneer we gebruik leren maken van onze bijzondere menselijke uitrusting, ons ‘bewustzijn’, kunnen we leren omgaan met de ‘marathon van veranderingen’ die door COVID-19 is ingezet, en die naar het lijkt niet snel zal overwaaien. Net als bij een echte marathon kun je gedragsverandering trainen, dag na dag en week na week. Door bewust de vraag te stellen wie je wilt zijn in een wereld die razendsnel verandert, en door je af te vragen wat daarvoor nodig is van jezelf en in gezamenlijkheid met anderen. Hoe geven we met elkaar de wereld opnieuw vorm? Normen, waarden en een oud gezamenlijk verhaal Op collectief niveau maken de overtuigingen en waarden van individuele mensen onze cultuur, ons gezamenlijke verhaal. En omdat niks en niemand betekenis heeft van zichzelf, worden mensen onzeker en bang wanneer een helder gezamenlijk verhaal ontbreekt. Die betekenis geven we samen, omdat we allen mens zijn in relatie tot elkaar en het nodig hebben ons verhaal te vertellen en te toetsen aan de wereld om ons heen. Op die manier kunnen we het verhaal vormgeven en internaliseren. Inmiddels is het voor velen van ons duidelijk dat het collectieve verhaal van oneindige groei in welvaart op losse schroeven staat. De

Het volledige artikel lezen?

Geen abonnee, maar wil je wel artikelen lezen? Geen probleem. Je kunt losse artikelen kopen via Uhmi. Uhmi is een nieuwe manier om snel en veilig te betalen voor artikelen en direct verder te lezen. Probeer het nu uit en krijg een euro gratis.

Lees met Uhmi voor €1,00 Log in Word Abonnee
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Eén reactie op “Verbeter de wereld, begin bij jezelf (deel 2)”

  1. Bij mijn vrije wil hóórt ook, eigen verantwoording. Anders is het alsof je een klein kind aan zijn eigen lot over laat. Het gaat inderdaad om bewustzijn, worden. Neem alleen het feit dat ik zo vaak mág toelichten waarom ik, als gezonde jonge senior, een Reanimeer mij Niet, penning draag. Snelle en makkelijk dood, accepteer mijn dood, hóórt bij het leven. En geen grote onnodige zorg kosten maatschappij. Beste mensen ga gewoon eens lezen over dit onderwerp, bij bijvoorbeeld, Boeddhisten. In aansluiting daarop kun je kiezen voor een duurzame sobere uitvaart. Geld en inboedel laat ik achter goed doel. Nú echter leef ik, bewust gestopt auto rijden, vliegen, vegetariër, gebruik geen soya, maak schoon ecologische producten. Gebruik pure energie, scoren een 10, bij Greenpeace. En vriendelijkheid en compliment geven kost geen geld. Ik zie nog steeds overvloed en welvaart om me heen.en járen terug met de economische crisis, mensen angst aan gepraat werd, zag ik tóch genoeg mensen om me heen een nieuwe keuken en of auto kopen. Gelukkig zijn de tiny houses in opmars en hét consuminderen. Laten we elkaar gewoon helpen bewust maken, dat Moeder Aarde uiterst belangrijk is, om zuinig én verstandig méé om te springen. Good luck.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met