Trend: ontspullen

Tijn Touber 031 maart / april 2000 Zingeving

Rotzooi geeft niet alleen een hoop troep, maar kost vooral veel energie. Die hoekjes vol spullen die aandacht vragen, kasten die je niet meer open durft te doen, brieven die schreeuwen om te worden beantwoord. Karen Kingston weet er wel raad mee. Als feng shui-specialist heeft ze al heel wat interieuren gezien en vrijgemaakt van onnodige spullen. Dat is overigens méér dan alleen maar de boel opruimen.

Het wereldwijde succes van haar boek Creating Sacred Space with Feng Shui maakte Karen Kingston tot een autoriteit op het gebied van feng shui, dat ze beschrijft als ‘de kunst van het balanceren en harmoniseren van de stroom van de natuurlijke energieën in onze omgeving’.

Vooral het hoofdstuk over het opruimen van clutter (rotzooi) maakte zoveel los, dat ze besloot er een heel boek aan te wijden. Het boek Clear Your Clutter with Feng Shui beschrijft de verschillende soorten rotzooi die een mens om zich heen verzamelt. Allereerst is dat natuurlijk de gewone huis-, tuin- en keukentroep: afval, rommel, vuil, stof, vettigheid, drab en prut. Daarnaast is er energetisch afval, dat door de jaren heen door verschillende huisbewoners is achtergelaten.

Alles wat zich heeft afgespeeld, blijkt te zijn opgenomen in muren, vloeren, meubels en voorwerpen. En hoewel we deze rotzooi niet kunnen zien, heeft het wel degelijk effect. Gelukkig kan Kingston deze energetische ballast ‘zien, horen, ruiken, proeven en voelen’ en maakt ze je huis er binnen een paar uur van vrij.

Ontspullen

Het opruimen en schoonmaken van de stoffelijke zooi zul je zelf moeten doen en kost meestal wat meer tijd. Maar hier gaat het niet alleen om het opruimen van tastbare zaken. Wie zijn huis gaat opruimen, ruimt zijn eigen geest op. Het verleden komt nog eens langs en verlaat het pand uiteindelijk in grijze vuilniszakken. De ruimte die dit oplevert, is niet alleen fysiek, maar ook spiritueel.

Van over de hele wereld krijgt Kingston brieven van mensen die ‘weer kunnen ademen’ of ‘een nieuw begin maken’. Want clutter is ook alles wat je niet gebruikt of waarom je niet echt geeft. Spullen die je fijn vindt, hebben een vitale, plezierige energie om zich heen – een energie die stroomt. Spullen die je verwaarloost of waaraan je een hekel hebt, vertragen de energiestroom. Die energiestroom wordt ook vertraagd als we rommelig en ongeorganiseerd zijn.

Weet je bijvoorbeeld waar je huissleutels liggen, of zoek je je iedere keer wezenloos? En dan al die spullen die op allerlei plekken door het huis zwerven en maar geen vaste plek vinden: post, afschriften, boeken, tijdschriften, kranten, speelgoed. Of de onafgemaakte zaken, die je voortdurend van je energie beroven: het repareren van een lekkende kraan, een la die niet meer schuift, bibliotheekboeken die allang terug moesten. Ons onderbewustzijn onderdrukt deze zaken wel, maar vraag niet tegen welke prijs. Je zult versteld staan hoezeer je vitaliteit terugkeert, als je er iets aan doet.

Tijn Touber | 31 maart/april 2000 issue

Reacties

Geef een reactie