Technische vernieuwing

The Optimist 16 sep 2021 Samenleving

Het lijkt alsof we in een stroomversnelling zitten wat betreft technologische ontwikkelingen. Voor elk technologisch snufje zijn er concurrenten die elkaar de pas proberen af te snijden: computers, tablets, smartphones, slimme horloges, AI, machines, noem maar op. Al deze vormen van technologie hebben op zijn tijd verbetering nodig, maar ook wanneer verbetering niet noodzakelijk is, vinden er updates plaats. Maar wanneer kan een upgrade worden gezien als verbetering? We nemen de recent aangekondigde iPhone 13 als voorbeeld.

Een nieuw vlaggenschip?

Zeker in de smartphone-industrie is een nieuw uitgebracht model of smartphone serie een pronkstuk voor het bedrijf. Samsung, Apple, Google, Huawei, OnePlus, OPPO, de concurrentie houdt niet op. Ieder merk heeft zo zijn voordelen. Ons voorbeeld, Apple, organiseert elk jaar een groot evenement waar zij hun nieuwe iPhone-serie aankondigen. Dit jaar kondigde Apple op 14 september zijn nieuwe ‘vlaggenschip’ aan: de nieuwe iPhone 13.

Vergelijken we deze nieuwe serie met de iPhone 12, dan zien we veel verbeteringen, maar is er ook veel hetzelfde gebleven. Om te beoordelen of er met de iPhone 13 daadwerkelijk van een nieuw vlaggenschip gesproken mag worden, moet er onderscheid worden gemaakt in de verschillende modellen. Apple bracht de iPhone 12 uit in 4 modellen: de iPhone 12 mini, de iPhone 12, de iPhone 12 Pro en de iPhone 12 Pro Max.

Dit bleef hetzelfde

Van deze modellen is het meeste werk gestopt in de iPhone 12 Pro en Pro Max. Deze zijn dan ook een stuk duurder dan de andere twee modellen. Hetzelfde geldt voor de nieuwe iPhone 13 serie: deze verschijnt in vier modellen met prijsverschillen tussen de iPhone 13/mini en de Pro/Max. De grootte van de nieuwe modellen toont geen verschil met de vorige iPhone modellen. Dus qua uiterlijk is er weinig veranderd. Ook de waterbestendigheid is hetzelfde gebleven.

Verbeteringen

Veel verbeteringen zijn geen verrassing. Zo is de batterij beter, waardoor de smartphone zo’n 1,5 tot 2,5 uur langer meegaat dan de iPhone 12 modellen. Ook zit er een verbeterde chip in die de snelheid van de smartphone verbetert. Dit zijn verbeteringen die vanzelfsprekend zijn voor een upgrade van een smartphone; het zou gek zijn als deze prestaties niet zouden verschillen met vorige edities. Wat maakt de nieuwe iPhone 13 serie (en dan vooral de iPhone 13 Pro/Max) dan het nieuwe vlaggenschip van Apple?

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door apple (@apple)

Camera prestaties

Als we het introductiefilmpje van de iPhone 13 Pro bekijken, dan gaat 90 procent van de video over cameraprestaties. Hier zitten dan ook verbeteringen bij die van de smartphone een heuse videocamera maken. Zo is macrofotografie mogelijk vanwege verbeterde autofocus en de ultragroothoeklens. Het maken van foto’s (en video’s) van 2 centimeter afstand is mogelijk. Daarbij zijn een ‘filmische’ (cinematic) functie en een portretmodus voor film geïntroduceerd. Deze verbeteringen zorgen ervoor dat het gebruik van de smartphone als camera steeds meer toeneemt.

In een tijd dat connectiviteit via sociale media groeit, is het delen van hoge kwaliteit foto’s en video’s erg gewild. De mogelijkheid om dat met een en hetzelfde toestel te doen maakt de nieuwe iPhone 13 serie erg gewild. De pre-order van de iPhone 13 start op 17 september 2021 en we zijn benieuwd of er daad bij woord gevoegd kan worden. Een week later is de nieuwe iPhone leverbaar.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Vodafone.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie