Rode wijn is goed voor het geheugen

The Optimist 27 jun 2014 Gezondheid
De antioxidant resveratrol zou goed zijn voor het hart en het verouderingsproces tegengaan. Resveratrol wordt vooral als bestanddeel van rode wijn genoemd, maar zit ook in pinda\'s, chocola, druiven en andere vruchten. Uit beperkt laboratoriumonderzoek zijn bovendien kankerbestrijdende eigenschappen naar voren gekomen. Deze maand heeft het Journal of Neuroscience het eerste bewijs gepubliceerd dat resveratrol goed is voor het geheugen en de hersenfuncties van ouderen. Brain imaging De verbetering van het geheugen blijkt gepaard te gaan met een verbetering van het glucosemetabolisme—de manier waarop het lichaam suiker afbreekt. Onderzoekers vergeleken 46 mensen tussen 50 en 75 jaar oud met elkaar. Zij kregen 26 weken lang hetzij een resveratrolsupplement, hetzij een placebo. Voor en na dit experiment voerden zij geheugentests uit bij de deelnemers (door te meten hoeveel van de woorden die ze een half uur eerder waren gezegd, nog waren blijven hangen). Ook maten zij door middel van brain imaging (beeldvorming van de hersenen) de omvang en de verbindingen van een gebied in de hersenen dat de hippocampus heet en dat essentieel is voor het vermogen herinneringen te vormen. Ze namen ook bloedproeven om de stofwisseling en ontstekingsindicatoren te meten. Wat bleek? De deelnemers die resveratrol innamen verloren lichaamsvet, vertoonden

Het volledige artikel lezen?

Geen abonnee, maar wil je wel artikelen lezen? Geen probleem. Je kunt losse artikelen kopen via Uhmi. Uhmi is een nieuwe manier om snel en veilig te betalen voor artikelen en direct verder te lezen. Probeer het nu uit en krijg een euro gratis.

Lees met Uhmi voor €0,25 Word Abonnee Log in
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie