Positieve gedachten

The Optimist 2 jan 2023 Zingeving

Kies bewust voor positieve en mooie gedachten en je merkt dat je leven beter wordt, adviseert Monique Tenthof van Noorden. Een optimistisch en praktisch voornemen aan het begin van 2023.

DOOR: MONIQUE TENTHOF VAN NOORDEN

Het ergste wat je kunt doen voor je gezondheid is klagen. Is je aandacht gericht op negatieve dingen in plaats van op positieve dingen, dan is je focus automatisch ingesteld op negativiteit. En dat is helemaal geen gek of vreemd verschijnsel, maar een natuurlijk fenomeen.

Wet van Aantrekkingskracht

Weet je dat meer dan 70 procent van onze gedachten negatief zijn? Wat gebeurt er als je positieve dingen tegen jezelf zegt zoals ‘Ik ben positief’ maar je er zelf onbewust niet echt in gelooft?  De wet van Aantrekkingskracht zorgt er automatisch voor dat de negatieve onbewuste gedachten overheersen en dat de woorden ‘ik ben positief’ gewoon niet werken. Het zeurende stemmetje binnenin je wat je altijd naar beneden haalt bepaalt 70 procent van jouw waarheid. Niet zo gek dus dat depressiviteit veel voorkomt, net als burn-out en stress.

En hoe zit het dan met klagen?

Klagen over instanties, leidinggevenden, collega’s, buren, het weer, de politiek, de toestand in de wereld, de nieuwsberichten in de krant. Hoe vaker je klaagt, hoe meer je tegenkomt om over te klagen. Misschien zorgt het ervoor dat de mensen om je heen ook gaan klagen. Of ze gaan je juist vermijden omdat zij geen zin hebben om jouw geklaag aan te horen. Heeft iemand die veel klaagt het ook zwaarder? Zorgt het aannemen van een slachtofferrol er voor dat het leven moeilijker wordt?

Het brein is gewend om te klagen en selecteert informatie die het op wil nemen en dat gaat helemaal onbewust en automatisch. Maar wat als je nu heel bewust alle negatieve gedachten en gevoelens blokkeert en jezelf bewust constant corrigeert als je maar iets van negatieve gedachten, gevoelens of uitspraken bemerkt? Al is het maar zoiets simpels als ‘Wat een snertweer’. Gewoon niet doen.

Het brein is gewend om te klagen, maar het brein is ook gewend om te leren. Door herhaling leert het brein snel. Door steeds opnieuw negatieve gedachten te doorbreken en te blokkeren en daarvoor in de plaats positieve gedachten te planten, reset je jouw brein. Je hoeft niet te accepteren dat jouw brein blijft doen wat het altijd deed, maar je leert je brein om positief te denken.

Een simpele oefening

Ik heb een hele simpele oefening voor je en deze oefening zal je leven absoluut leuker maken. Gedurende één week klaag je helemaal niet. Niet hardop, niet in gedachten en je luistert ook niet naar geklaag. Misschien komen er nog wel negatieve gedachten in je op, maar die kun je wegduwen. Als 70 procent van onze gedachten negatief is, zul je merken dat je in het begin nog best veel negatieve gedachten hebt. Wat voor effect zal een week zonder geklaag hebben op je leven? Het is een simpele oefening, maar je leven verandert er echt door. Je klaagt niet, je praat niets goed, je wijst naar niets en niemand en je neemt geen slachtofferrol aan.

Zelf de teugels in handen

Als je dit niet gelooft, geloof je vanuit je opvoeding dat je geen controle hebt over je eigen leven. Het leven overkomt je niet, maar je creëert je eigen leven. Neem verantwoordelijkheid voor wat er zich in je leven afspeelt en neem zelf de teugels in handen. Focus je op de mogelijkheden en op kansen in je leven en focus niet op moeilijkheden en problemen. Er zijn geen beren op de weg totdat jij die beren ziet. Het klinkt simpel en dat is het eigenlijk ook. Wees bewust van je gedachten en richt je steeds opnieuw op positieve gedachten en je zult merken dat er andere dingen op je pad komen. Je hebt direct een andere energie en dat voel je en straal je ook zichtbaar uit.

Ga de uitdaging aan!

Probeer het, ook al denk je ‘ik ben helemaal geen klager’ of ‘ik ben geen negatief persoon’. Als je deze oefening een week volhoudt zul je merken dat er misschien wel negatieve gedachten zijn, maar dat je het niet als klagen hebt herkend. Ik daag je uit om één week helemaal niet te klagen en je zult merken hoeveel mooier je leven wordt. De wet van Aantrekkingskracht gaat vanzelf van negatief naar positief en zo komen er steeds meer mooie dingen op je pad.

Ik ben Monique Tenthof van Noorden en ik geniet van mijn leven. Ik leef maar één keer, dus ik kies ervoor om van elke dag een mooie dag te maken. Natuurlijk zit het ook mij weleens tegen, maar in plaats van dat ik me laat meeslepen door negatieve gedachten, laat ik die gedachten direct los. Ik kies er bewust voor om mij op andere dingen te richten. Ik creëer mijn eigen leven en dat geeft mij veel zelfvertrouwen, een goed zelfbeeld en het maakt me een blij mens.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Eén reactie op “Positieve gedachten”

Geef een reactie