Pionierend leiderschap

The Optimist 24 mei 2022 Gezondheid

Pionierend Leiderschap: maak jouw kleine of grote idealen voor een betere wereld realiteit!

DOOR: CARLA DE RUITER

Onze levensomstandigheden zijn de afgelopen decennia aanzienlijk veranderd. Steeds meer mensen zijn zich ervan bewust dat de oude systemen niet meer werken. We zien veel onvrede op nagenoeg elk vlak van de maatschappij. Jan Rotmans, hoogleraar transitiekunde en duurzaamheid, heeft het erover dat we niet in een tijdperk van verandering leven maar dat we veranderen van tijdperk. Het bijzondere is dat we ons bevinden in een tijd van steeds grotere ontevredenheid en chaos. Allemaal tekenen van een grote op handen zijnde transitie naar een nieuw tijdperk. Tegelijkertijd hebben we een tijd als deze nog nooit meegemaakt.

Wie voelt zich een pionier?

20 april ben ik een van de sprekers tijdens het mini-congres van The Optimist om te vertellen over Pionierend Leiderschap en het boek dat ik daarover schrijf. Ik sta voor een zaal vol mensen die zich rondom het thema de ‘vrije mens’ verzameld hebben. Mijn eerste vraag aan de mensen in de zaal is wie er tevreden is met de wereld zoals die er vandaag de dag uitziet. Doodse stilte. Niemand steekt een hand omhoog. Dan een tweede vraag. “Wie heeft er idealen voor hoe die wereld er wél uit kan zien?” Alle handen gaan resoluut omhoog. Dan een derde vraag. “Wie voelt zich een pionier?” Slechts twee mensen steken hun hand in de lucht. Vervolgens vraag ik iedereen om symbolisch weer te geven hoe groot of klein hun ideaal is voor die nieuwe wereld. De groep komt in beweging. Mensen staan op en maken kleine rondjes tussen duim en wijsvinger of rennen rondjes door de zaal. Iedereen lacht en ik voel me vooral opgelucht. “Zo komen we er wel”, denk ik.

Zelfleiderschap

De komende decennia zullen nieuwe uitvindingen en technologieën onze wereld en levensomstandigheden totaal veranderen. We leggen capaciteiten van onszelf bloot waar we nu nog geen weet van hebben. Wat we wel weten is dat zelfinitiatief en zelfleiderschap de belangrijke pijlers zijn in een wereld waarin niets dan nog hetzelfde is.

Je idealen vormgeven tot realiteit, dat kan met Pionierend Leiderschap, een nieuwe vorm van leiderschap die wijst op de noodzaak van het ontwikkelen van ons bewustzijn als mens en het weer in contact komen met onze oorspronkelijke intelligente, voortstuwende creatieve kracht die bergen kan verzetten.

En dat is niet voorbehouden aan leiders, managers, pioniers, maar aan iedereen met grote of kleine idealen voor die wereld die we voor ons zien.

Verantwoordelijkheidsgevoel

Je kent vast wel de voorbeelden van mensen die iets indrukwekkends of ernstigs in hun leven hebben meegemaakt en zich hard maken om de wereld met een verbetering of met hun ervaring en kennis mooier te maken, zoals:

· een advocate, die slachtoffer was van een verkrachting en ambassadeur wordt voor meisjes met soortgelijke ervaringen. Zij ondersteunt hen bij het emotionele en juridische proces waar zij mee te maken hebben.

· een vader die zijn zoon verloor, omdat hij teveel drugs gebruikte, en een laagdrempelige stichting opricht waar jongeren met vragen over drugsgebruik terecht kunnen.

Wat deze mensen gemeen hebben, is dat ze zich realiseren dat ze een verantwoordelijkheid hebben om hun ervaring aan een groter publiek bekend te maken, zodat anderen steun ervaren of geholpen worden, beleid kunnen veranderen of de publieke opinie kunnen bijstellen.

Rimpeleffect

Ik ben ervan overtuigd dat ervaringen niet zomaar in je leven komen. Sommige mensen doen er soms jaren over om wat ze weten of kunnen naar buiten te brengen, bang voor de mening van anderen. Dat is jammer en niet nodig. Er is altijd een weg. De kunst is om de route te vinden die bij jou past. Zodra je ziet wat jij bij kunt dragen, is het veel gemakkelijker de vorm te kiezen, nadat je uiteraard besloten hebt dat je er iets mee wilt. Wanneer je een steentje in het water gooit, krijg je een rimpeleffect. Jouw bijdrage aan een grote geheel heeft zo’n zelfde effect op jouw omgeving. Als iedereen zijn of haar verantwoordelijkheid neemt, verandert de omgeving mee. Besef ook dat je de wereld iets onthoudt als je niet met jouw talent, ervaring of ideaal naar buiten komt.

Je kop boven het maaiveld uitsteken

Pionieren is in Nederland misschien nog een vies woord. ‘Je kop boven het maaiveld steken’ is vanuit onze cultuur ‘not done’. Je wordt al snel ‘arrogant’ genoemd als je duidelijk uitkomt voor waar je voor staat, zéker als dat afwijkt van wat de grote massa denkt of doet. En toch is het van vitaal belang om op te staan.

Het boek dat ik schrijf over Pionierend Leiderschap wordt een belangrijk boek. Want als al die mensen die op die dag van het mini-congres hun ideaal hoe klein en groot het ook is, realiteit kunnen maken, ziet die wereld er over een tijdje compleet anders uit. Het vraagt van jou om een route te kiezen van binnenuit, vanuit het besef dat je al vrij bent. Vrijheid is namelijk het startpunt, niet het einddoel, zoals bij veel therapieën of trainingen het geval is. Nee, je begint vanuit een positie die vooruitkijkt en de ballast van de geschiedenis laat zijn voor wat het is. Vanuit een plek waar geen probleem is en niets opgelost hoeft te worden. Onder deze condities ben je pas echt vrij.

 

Carla de Ruiter is pionier, visionair, leiderschapstrainer en hoofdredacteur van B Informed Media. Zij richtte Pioniers Magazine op in 2015 en sindsdien interviewt zij regelmatig bekende en onbekende pioniers. In haar boek ‘Pionierend Leiderschap, nieuwe wegen vinden vanuit vrijheid’ deelt zij praktische handvatten en inzichten, verrijkt met de persoonlijke ervaringen van haarzelf en vele pioniers. Pionierend leiderschap biedt een hoopvol perspectief op de onbegrensde mogelijkheden voor een nieuwe gezamenlijke toekomst.

Wil jij ook bouwen aan een community van gelijkgestemden voor een mooiere wereld? Carla is een crowdfunding gestart waarbij ze verschillende tegenprestaties aanbiedt. Dat kan zijn dat je haar boek alvast koopt met korting, jouw naam in haar boek, een dagtraining of coachingssessie volgt volgens de principes van Pionierend Leiderschap. Meer informatie www.boekfunding.nl

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie