Peulvruchten verlagen cholesterol

The Optimist 16 apr 2014 Gezondheid
Gedroogde kiemen uit de peulvruchtenfamilie, waaronder bonen, linzen en kikkererwten, verlagen ‘slechte’ cholesterol. Door Emilie Croisier Peulvruchten, of om preciezer te zijn: de gedroogde kiemen uit de familie van vlinderbloemigen, waaronder bonen, linzen en kikkererwten, worden al lange tijd gezien als belangrijk onderdeel van elk gezond voedingspatroon. Ze vormen zelfs het basisvoedsel van eetculturen wereldwijd. Een systematisch onderzoek, waarvan de resultaten deze week werden gepubliceerd, bevestigt dat het regelmatig eten van peulvruchten ‘slechte’ LDL cholesterol aanzienlijk kan verlagen. Peulvruchten, door sommigen aangeprezen als ‘perfect’ voedsel, onderscheiden zich door hun lage vetgehalte en rijkdom aan eiwitten, vezels, en voedingsstoffen als ijzer, zink, magnesium en vitamine B. Ze zijn ook nog eens goedkoop en milieuvriendelijk. Hun hoge glycemische index maakt ze zeer geschikt voor lijders aan suikerziekte of metabool syndroom. En ze bevatten geen gluten, dus zijn ze ook aan te raden voor mensen met glutenintolerantie en andere voedselallergieën. Controleonderzoeken van het heilzame effect van peulvruchten op de gezondheid zijn tot nu beperkt van opzet en weinig consistent geweest. Daarom verzamelden en bekeken Amerikaanse en Canadese onderzoekers al het bewijsmateriaal in studies waarin voedselpatronen met en zonder peulvruchten worden vergeleken. Ze ontdekten dat het eten van ongeveer één dagelijkse portie linzen, gedroogde

Het volledige artikel lezen?

Geen abonnee, maar wil je wel artikelen lezen? Geen probleem. Je kunt losse artikelen kopen via Uhmi. Uhmi is een nieuwe manier om snel en veilig te betalen voor artikelen en direct verder te lezen. Probeer het nu uit en krijg een euro gratis.

Lees met Uhmi voor €0,25 Word Abonnee Log in
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie