Overgang van lente naar zomer

The Optimist 22 apr 2022 Zingeving

De maand april kenmerkt het einde van de lente, volgens Marcel Tjepkema. Hij geeft een inkijkje in wat ons de komende tijd te wachten staat.

DOOR: MARCEL TJEPKEMA

Als je ons al even volgt, dan weet je dat we iedere uitgave een stuk schrijven over het ritme van de seizoenen. Dat doen we natuurlijk niet zonder reden. We weten namelijk dat het veel mensen helpt om meer ‘mee te leren doen’ met het ritme van de natuur. Je leert beter hoe je kunt leven en werken vanuit verbinding, hoe je heel kunt blijven in de turbulente tijd van nu en je zult zien dat je meer rust, inspiratie en ruimte ervaart in je leven én werk! Deze keer lees je over april en mei en over de opkomende zomer.

De laatste maand van de lente

Als wij kijken naar het natuurlijk ritme van de seizoenen, dan houden we een andere indeling aan dan de culturele indeling die je kent. Wij kijken meer naar het energieverloop van de seizoenen. Als je een energetische indeling maakt, dan start en eindigt elk seizoen zo’n zes weken eerder dan in onze culturele indeling. De lente start niet op 21 maart, maar zo rond 4 februari. En het einde is rond 4 mei. April is dus de laatste maand van de ‘energetische lente’. Nog heel even en we gaan de start van de zomer in.

Van potentie naar vorm

De maand april zou het opschrift ‘Wat dien ik in de wereld te zetten?’ moeten krijgen. De afgelopen maanden hebben in het teken gestaan van het proces van vorm krijgen. Dat proces gaat over hoe vernieuwing en inspiratie vorm krijgen in je leven en het werkt als volgt: in januari en februari heeft zich een potentie opgebouwd, iets dat geboren wil worden. In maart kwamen daarvan de eerste voorzichtige vormen boven de grond. In april zijn de vormen ‘volledig’ zichtbaar. Kijk maar naar buiten.

Explosie aan groen

Als we hier dieper op ingaan, dan is het in april vaak ongelofelijk hoeveel kleuren groen er zichtbaar zijn geworden, hoeveel vormen en kleurschakeringen. Als je dat naar je leven en werk vertaalt, dan betekent dit dat de potentie van de afgelopen maanden in een grote diversiteit naar voren komt ín de vorm. Je hoeft hier weinig voor te doen. Als je mee leert doen, dan volgt dit automatisch. Dan geldt het wonderlijke proces van vorm krijgen ook voor de vernieuwing in jou, jouw nieuwe ideeën, inspiratie, samenwerkingen, enzovoort.

Kijk uit voor toe-eigenen

Nu zijn er wel twee zaken waar je voor moet uitkijken. De eerste is dat, als de vormen zichtbaar worden, het gevaar van toe-eigenen ontstaat. Dat je ‘ik’ gaat zeggen tegen de vormen die opkomen. ‘Kijk dat ben ik.’ Tegen potentie valt geen ‘ik’ te zeggen. Tegen vormen kan dat wel en daar moet je voor waken. We hebben het hier namelijk over het leren meedoen aan een organisch proces van vernieuwing en inspiratie in je leven en werk. Vormen, groei, expansie en nog veel meer komen voort uit inspiratie en verkregen talenten en mogelijkheden. Die zijn je door het leven gegund. Het is dus beter om daar dankbaar voor te leren zijn.

‘De zomer is de middag van het jaar. Het gaat over volheid, bloei en volgroeiing.’

Blijf geduldig

Het tweede aandachtspunt gaat over tempo. Voor onze persoonlijkheid gaat organische groei altijd te traag. Dat is ook in deze tijd aan de orde. Je moet hiermee leren omgaan, want de persoonlijkheid heeft ongelijk. Helaas leven we in een cultuur van haast en ongeduld; een cultuur waarin we vormen zo snel mogelijk uit de aarde willen hebben. Zorg dat je geduldig blijft en heb vertrouwen. Echte groei heeft tijd en ruimte nodig. En als dit je lukt, dan komen de nieuwe vormen, inclusief ondersteunende structuren, als vanzelf.

De start van de zomer

Als april eenmaal voorbij is, dan start volgens ‘onze’ indeling de zomer rond 4 mei. Dat is een nieuwe fase in het cyclische jaarproces. Het is goed om de sfeer van de zomer goed te begrijpen. Dat helpt je om mee te doen. De zomer is de middag van het jaar. Het gaat over volheid, bloei en volgroeiing. In de zomer is er een enorme diversiteit aan kleur. Het licht wordt groter en sterker en in de diversiteit aan kleur zie je veel unieke vormen. Je zou ook kunnen zeggen dat de worteling van de afgelopen maanden ontaardt in een ‘zomerse pracht’!

Omgaan met volheid

In de zomer gaat het dus nog niet over rijping. Dat is in de herfst. In de zomer ben je bezig met voller worden. Dat is overigens heel fijn, maar ook spannend. Het is niet altijd even makkelijk om met je eigen volheid en bloei om te gaan. ‘Kan ik dat echt over mezelf denken of zeggen?’ In de zomer leer je om vol in het licht te gaan staan. Je kunt in deze periode voluit gaan en je kunt er gerust op zijn dat je werkelijk zo groot mag zijn als je bent. Weet dat dit ook heel belangrijk is bij de vorming van je karakter. Vorming gaat niet alleen over het leren omgaan met tegenslagen. Het gaat ook over grootsheid. En die is in de zomer aan de orde.

Feedback van buiten

Tot slot moet je weten dat er in de zomer een toetsing met de buitenwereld komt. Eigenlijk begint dat al in april. De buitenwereld gaat op de nieuwe vormen, op de volheid, reageren. Soms is die feedback goed. Soms niet. Die feedback moet je behandelen. Dat kan ook betekenen dat je bewust besluit om er niet op in te gaan. Het belangrijkste is dat je er iets mee moet doen, want als je het niet wilt opmerken dan zal het rijpingsproces in de herfst minder goed verlopen.

De lessen van de seizoenen

Het spreekt voor zich dat dit maar een klein deel is van wat er allemaal in de maanden mei en april te leren valt. Zo gaat mei heel specifiek over thema’s als volwassen leiderschap, het nemen van risico’s en bijvoorbeeld het verstevigen van je netwerk. Als je daar meer over wilt weten, stuur dan een mail naar info@clubgroeneveld.nl. Elke maand kun je een longread lezen over die maand. Of je kunt meedoen aan de studie over ‘Het natuurlijk ritme’. •

Alle artikelen die we maken over de seizoenen zijn geïnspireerd op het boek Leven en werken in het ritme van de seizoenen van Jaap Voigt. Met hem hebben we door de jaren heen een warme en voor ons belangrijke band opgebouwd. Hij leerde ons dat we als mens niet alleen de seizoenen aanschouwen, maar dat we ook de seizoenen zijn. Als je meer wilt weten, ga dan naar www.clubgroeneveld.nl.

Dit artikel komt uit The Optimist nummer 204. Je bestelt hem in de webshop.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Eén reactie op “Overgang van lente naar zomer”

  1. […] Een nieuwe fase, de zomer is de ‘middag van het jaar’. Vol met bloei, kleur, licht. Op weg naar de rijping die begin van de herfst kenmerkt. Laten we eerst genieten van de overgang van de lente naar de zomer! […]

Geef een reactie