Overeind

Roland Pluut 200 september / oktober 2021 Zingeving

Aan het begin van de weg is het soms moeilijk te voorspellen welke mijlpalen je gaat tegenkomen. Toen ik het eerste nummer van The Optimist, toen in 1995 nog Ode, in handen kreeg, wist ik gelijk dat het een bijzonder magazine was.

Anders dan andere bladen. Nu, zesentwintig jaar later, ben ik als uitgever verguld met de tweehonderdste editie. Ondanks de woelige baren van het mediagetij hebben we de stormen doorstaan. Geloof me, het is geen sinecure om – te midden van lockdowns, ontlezing en digitalisering – een tijdschrift fier overeind te houden. Ook wij moeten onszelf met regelmaat opnieuw uitvinden om aantrekkelijk te blijven voor onze lezers. Net zoals de kapper je af en toe van een nieuwe coupe voorziet, terwijl vergrijzing of haaruitval toeslaat. Of beide.
Het verschil met andere magazines is dat wij in alle bescheidenheid de intentie hebben een houvast te zijn voor veel mensen. Niet alleen door het optimisme dat we willen uitstralen. Het is de verbondenheid met anderen, die blijk geven van een positieve instelling, van ideeën die de wereld beter kunnen maken. Uiteindelijk is optimisme een leefstijl, die gelukkig door steeds meer mensen omarmd wordt. De pandemie heeft daarin voor versnelling gezorgd; velen kwamen tot het besef dat het goed is om aandacht te schenken aan datgene wat wél goed gaat, aan voorbeelden die de burger moed geven en aan inspiratie die hoop biedt. Het ligt zo voor de hand: als lezen voeding voor de geest is, kun je jezelf liever iets aangenaams voorschotelen dan een portie ellende en rampspoed.
Deze editie heeft als thema: de lezer aan het woord. De Schrijfchallenge, die wij enkele maanden geleden uitschreven, heeft bijna tachtig inzendingen opgeleverd. Hiervan staan zestien verhalen vanaf pagina 23 in deze editie. Voorzien van een korte waardering door een van de leden van de Raad van Waarde: Yolanda Eijgenstein, Cathelijne Esser, Gijs de Swarte en Jan Terlouw. Er zijn nog plannen om een aantal andere inzendingen online te publiceren via onze website en de ontvangen gedichten krijgen een plek in een e-book dat wij later dit jaar uitbrengen.
Deze jubileumeditie is extra dik, zodat je er nog langer van kunt genieten. En om een tipje van de toekomstsluier op te lichten: vanaf editie 201 gaan wij onszelf een nieuwe coupe aanmeten. Een nieuwe uitstraling, een nieuw elan. Alleen de optimistische hersenpan onder de coupe, die blijft ongewijzigd. Als het aan mij ligt: nog minstens tweehonderd edities lang.

PS: Er staan een paar mooie evenementen op stapel waar The Optimist mediapartner van is. Kijk op pagina 76 en 96 van deze jubileumeditie voor meer informatie.

Roland Pluut

Roland Pluut

Roland Pluut is een Ode-lezer van het eerste uur. Roland ondersteunde Ode om dit initiatief...

Meer over Roland Pluut >

Reacties

Eén reactie op “Overeind”

Geef een reactie