Over roken geschreven

The Optimist 1996008 mei / juni 1996 Gezondheid
Roken is slecht. Althans, alle statistieken schijnen dat uit te wijzen. Maar niemand kan verklaren waarom de Grieken de stevigste Europese rokers zijn en tegelijkertijd het minst getroffen worden door longkanker. Editors | 8 mei/juni 1996 issue De Griekse columnist Telemaque Maratos stelt de paradox aan de orde in een artikel in The Spectator (16 december 1995) naar aanleiding van een bezoek aan een congres in Amsterdam waar de tabaksindustrie een bezorgde blik wierp in de richting van de volgende eeuw. Maratos staat eerst stil bij het bekende argument voor het minder vaak voorkomen van kanker en hart- en vaatziekten in de Zuideuropese landen: het dieet. Grieken, Italianen en Spanjaarden eten meer olijfolie en vis en minder dierlijke vetten en vlees. Maar volgens Maratos hebben de Grieken in de afgelopen decennia al het slechte van de Noordeuropese keuken in hun olijfolie gefrituurd. \'De beroemde Griekse salade is een toeristische uitvinding. Ik heb dat in mijn of enig ander huis nooit gegeten.\' De antirook-beweging heeft in Griekenland nooit veel aanhang verworven. Televisie- en radiostations hebben geprobeerd roken in hun gebouwen te verbieden maar van die poging resten slechts de bordjes \'Verboden te roken\'. Met hun eigen variant van het mañana-gevoel geloven

Het volledige artikel lezen?

Geen abonnee, maar wil je wel artikelen lezen? Geen probleem. Je kunt losse artikelen kopen via Uhmi. Uhmi is een nieuwe manier om snel en veilig te betalen voor artikelen en direct verder te lezen. Probeer het nu uit en krijg een euro gratis.

Lees met Uhmi voor €0,25 Word Abonnee Log in

Reacties

Geef een reactie