Onze lunch zonder brood

The Optimist 27 feb 2014 Gezondheid
Een grote rode gevarendriehoek stond op de cover van het boek dat hier een aantal weken geleden op de redactie in Rotterdam arriveerde. De oprichter van The Optimist, Jurriaan Kamp, had er al enthousiast over verteld. Het boek heet Het glutengevaar, en gaat over baanbrekend Amerikaans onderzoek naar de effecten van gluten op de hersenen. We legden het boek op tafel, en besloten vervolgens dat het tijd was om te gaan lunchen. Op naar de supermarkt om vers brood te halen. Op de redactie verdiepten we ons in de dagen daarna in het boek van David Perlmutter, een Amerikaanse neuroloog. Tien jaar geleden ontdekte hij onder zijn patiënten een opmerkelijk verband. Hij constateerde dat veel van zijn patiënten met neurologische kwalen ook maag-darmklachten hadden. Als hij hen vervolgens een glutenvrij dieet adviseerde voor hun spijsverteringskwalen, verbeterden na verloop van tijd ook hun neurologische problemen. Zijn conclusie: graanconsumptie tast de hersenen aan. Zijn boek staat vol onderzoeken van gerenommeerde universiteiten en onderzoeksinstituten. Een vooraanstaande onderzoeker op het gebied van glutengevoeligheid, Marios Hadjivassiliou van het Royal Hallamshire Hospital in Sheffield, concludeerde al in 1996 in The Lancet dat ‘glutengevoeligheid in de eerste plaats en soms uitsluitend een neurologische kwaal kan zijn’. Een

Het volledige artikel lezen?

Geen abonnee, maar wil je wel artikelen lezen? Geen probleem. Je kunt losse artikelen kopen via Uhmi. Uhmi is een nieuwe manier om snel en veilig te betalen voor artikelen en direct verder te lezen. Probeer het nu uit en krijg een euro gratis.

Lees met Uhmi voor €0,25 Word Abonnee Log in
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie