Oersoep

The Optimist 31 okt 2008 Gezondheid
Het leven is beter met bouillon. Elbrich Fennema | 110 oktober 2008 Photo: Pieter de Swart Wie om zijn gezondheid geeft, heeft het zwaar. Vitamines, vezels, calorieën, cholesterolgehaltes, antioxidanten of transvetten: het is nauwelijks bij te houden wat goed voor je is of waar je op moet letten. Gelukkig heeft de Amerikaanse journalist Michael Pollan in zijn boek Een pleidooi voor echt eten een prettige boodschap voor iedereen die graag gezond eet: stop met ontleden, vergeet de details. De menselijke soort heeft zich aardig door de evolutie heen weten te slaan zonder enige kennis van voedsel – althans, zonder de microscopische kennis van voeding waar we tegenwoordig zo’n belang aan hechten. We kunnen rustig een voorbeeld nemen aan het eetpatroon van onze voorouders: eten in samenhang met de omgeving en de seizoenen. Vermoedelijk is soep het meest primitieve gerecht denkbaar. Stop alles wat je hebt bij elkaar in een grote pot met water, laat het koken, klaar is kees. Daar horen wel wat moderne kanttekeningen bij. Onze voorouders aten onvermijdelijk groente in het seizoen en ingrediënten uit hun omgeving. Over chemicaliën op hun eten hoefden ze zich ook geen zorgen te maken; de moderne eter zal hier zelf op moeten

Het volledige artikel lezen?

Geen abonnee, maar wil je wel artikelen lezen? Geen probleem. Je kunt losse artikelen kopen via Uhmi. Uhmi is een nieuwe manier om snel en veilig te betalen voor artikelen en direct verder te lezen. Probeer het nu uit en krijg een euro gratis.

Lees met Uhmi voor €0,25 Word Abonnee Log in

Reacties

Geef een reactie